Ostatnie komentarze
27Mar2015
godz. - 13:32

Jabłka pod kruszonką

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

 

Dzisiaj proponuję przepis na bardzo prosty podwieczorek na ciepło. Doskonały w chłodny dzień. Jest to również propozycja dla tych, którzy dopiero zaczynają swoja przygodę z pieczeniem ciast. Nie ma tu co się nie udać, wychodzi zawsze świetnie. Pachnie ciepło jabłkowo, domowo. Po upieczeniu można deser udekorować bitą śmietaną, polać sosem waniliowym lub jogurtem. Trzeba uważać, bo deser trzyma bardzo długo ciepło. Wydaje się, że już trochę ostygł a pod kruszonką dalej jest jabłkowa lawa.
Składniki:
1kg jabłek
100g masła
140g mąki
100g cukru pudru
cynamon
brązowy cukier
Piekarnik rozgrzewamy do 200stC, bez termo obiegu.
Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy cukier puder i mąkę i widelcem ucieramy aż powstanie ciasto/kruszonka o konsystencji mokrego piasku. Wstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Naczynia żaroodporne smarujemy masłem, układamy jabłka. Posypujemy cynamonem i przykrywamy dokładnie kruszonką. Wierzch posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy 15-20 minut aż ciasto z wierzchu się zrumieni.
Smacznego!
 

Komentarze (2)
dodaj komentarz+
  • sylwia p. (www.maciejko.eu)
    Szybko i smacznie. Mmmm:)
    sylwia p. (www.maciejko.eu)
    dodano: 29.03.2015, godz.- 15:27
    • domowypatchwork
      Tak i dodatkowo pachnie wspaniale.
      domowypatchwork
      dodano: 29.03.2015, godz.- 20:57
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony