Ostatnie komentarze
25Lip2020
godz. - 23:18

Podwieczorek pełen wspomnień – kisiel jabłkowy

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Kiedy byłam dzieckiem, chyba najczęściej podawanym deserem lub podwieczorkiem był kisiel z startym na grubej tarce jabłkami. Wtedy za nim nie przepadałam, dziś przypomniał mi się i postanowiłam sprawdzić, czy moja niechęć wynikała ze smaku dania czy wyłącznie z dziecięcej fanaberii. Okazało się, że kisiel był naprawdę doskonały a moje dzieci powiedziały, że zupełnie nie rozumieją mojej niechęci do niego. No cóż może mój smak po prostu się zmienił? Cieszę się, że moje dzieci polubiły kisiel z jabłkami, bo to prosty i okazuje się bardzo smaczny deser.


Składniki:
500ml soku jabłkowego
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki syropu klonowego
1 duże jabłko
1 łyżeczka soku z cytryny
100g jogurtu naturalnego
owoce do dekoracji


Jabłko zetrzyj na grubej tarce. Dodaj sok cytrynowy i wymieszaj. Zagotuj 400ml soku jabłkowego z syropem klonowym. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z 100ml zimnego soku i wlej do gotującego soku ciągle mieszając. Gotuj chwilę. Odstaw na parę minut. Dodaj starte jabłko i wymieszaj. Przelej kisiel do miseczek, udekoruj jogurtem i owocami.


Smacznego!


Spróbuj także:
Najprostszy kisiel pomarańczowy
Na początek wakacji – domowy kokosowo-waniliowy budyń
Domowy kisiel z porzeczek i agrestu

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony