Ostatnie komentarze
15Sie2018
godz. - 23:24

Domowy kisiel z porzeczek i agrestu

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Kiedy byłam dzieckiem wokół mojego domu rosło mnóstwo krzaków porzeczek i agrestu. Nigdy nie przepadałam za świeżymi owocami. Nie lubiłam ich jeść a jeszcze bardziej zbierać. Teraz kiedy krzaki są jedynie wspomnieniem a porzeczki kupuję na pobliskim bazarku.


Porzeczki są bogatym źródłem witaminy C, wzmacniają układ odpornościowy, układ krążenia. Niewiele osób wie, że wzmagają apetyt. Mogą być więc alternatywą dla rodziców niejadków. W postaci maseczek polecane są osobom z cerą tłustą i trądzikową.


Najczęściej wykorzystuję porzeczki jako dodatek do ciast. Dziś jednak przypomniał mi się prosty deser z dzieciństwa, który często gościł na naszym rodzinnym wakacyjnym stole. Przygotowałam moim dzieciom kisiel z czerwonych porzeczek i agrestu.


Składniki:
700g czerwonej porzeczki i agrestu
6-8 łyżek cukru
2-3 łyżek mąki ziemniaczanej


Owoce bez szypułek umyj i umieść w garnku. Dolej 300-400 ml wody i gotuj aż owoce będą zupełnie miękkie. Zblenduj owoce. Dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści. Żeby uzyskać gładką konsystencję deseru przetrzyj mus przez sitko. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Zagotuj przetarty owocowy mus i wlej rozrobioną mąkę ciągle intensywnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuj jeszcze chwilę. Przelej deser do pucharków.


Smacznego!


Spróbuj także:
Na świątecznym stole - wigilijny kisiel żurawinowy
Na początek wakacji – domowy kokosowo-waniliowy budyń
Jeżynowe bezy

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony