Ostatnie komentarze
24Sie2016
godz. - 12:57

Jeżynowe bezy

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Dziś propozycja ekspresowego deseru, który można przygotować w dwóch wersjach. Pierwsza jest tradycyjna z bitą śmietaną wymieszaną z serkiem mascarpone i druga, nieco lżejsza, do której użyłam jogurtu naturalnego i odrobiny kremowego białego serka (może być mascarpone, ale niekoniecznie), żeby deser miał aksamitną konsystencję. Przyznam, że mnie zdecydowanie bardziej odpowiada ta druga wersja. Może też dlatego, że jest mniej słodka. Decyzję, którą z nich wybrać pozostawiam Wam.


Jedno w obu wersjach deseru pozostaje niezmienne. Jeżyny - piękne, tak granatowe, że prawie czarne, błyszczące, soczyste, lekko kwaskowe – słowem nie dające porównać się z niczym innym. Jeżyny poza wspaniałym smakiem i pięknym wyglądem mają wiele prozdrowotnych właściwości. Są wskazane w profilaktyce przeciwnowotworowej, wspomagają pracę układu krążenia, regulują poziom cukru we krwi a nawet łagodzą objawy PMS i menopauzy.

W naszym domu największą wielbicielką jeżyn jest moja córka. Syn za nimi nie przepada, ale dzisiejszy deser sprawił, że „może je polubi" Mrugnięcie Kiedy postawiłam dzisiaj deser na stole powiedział, że jeżyny wyglądają jak zanurzone w świeżym białym śniegu.

Składniki (2 porcje):
180g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki kremowego białego serka
1 łyżeczki cukru pudru
45g bezy
300g jeżyn


Włóż do miseczki jogurt, serek i cukier puder. Wymieszaj bardzo dokładnie tak, żeby masa miała gładką, kremową konsystencję. Pokrusz bezy w dość duże kawałki. Kilka okruchów zostaw do dekoracji resztę wsyp do masy jogurtowej. Wymieszaj. Połowę jeżyn umieść w miseczkach. Przykryj jogurtem z bezami. Wierzch udekoruj resztą jeżyn i bezami. Podawaj od razu.


Smacznego!

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony