11Lip2018
godz. - 16:39

Na początek wakacji – domowy kokosowo-waniliowy budyń

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

 

Żeby poprawić nieci humor dzieciakom przygotowałam aksamitny domowy budyń. Przygotowałam go z kokosowym i migdałowym mlekiem, żeby mógł go zjeść również mój syn, który nie pije krowiego mleka. Pysznym dodatkiem do delikatnego budyniu były domowe konfitury z czarnej porzeczki i pomarańczy.

 

Składniki (2 porcje)

budyń

200ml mleczka kokosowego

200ml mleka migdałowego

100g białej czekolady

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka esencji waniliowej

konfitura:

2 garści czarnej porzeczki

sok i skórka z połowy pomarańczy

1 łyżka syropu klonowego

 

Wmieszaj 200ml mleczka kokosowego, 100ml mleka migdałowego, esencję waniliową. Dodaj połamaną białą czekoladę i zagotuj. W 100ml mleka migdałowego rozmieszaj oba rodzaje mąki. Zestaw z palnika gotujące mleko wlej mleko z mąką ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuj przez chwilę. Przelej budyń do miseczek.

Czarną porzeczkę umyj i umieść w rondelku ze skórką i sokiem pomarańczy i syropem klonowym. Gotuj aż owoce będą miękkie a sok lekko się zagęści. Konfiturą udekoruj budyń.

 

Smacznego!

Spróbuj także

Mus czekoladowy z malinami

Kokosowy deser z konfiturami z czarnej porzeczki

Elegancki domowy budyń

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony