Dzisiaj propozycja dla tych którzy cenią sobie nieco mniej słodkie desery. Wprawdzie do zrobienia masy użyłam białej czekolady, ale w niedużej ilości. Wiórki kokosowe dodatkowo złagodziły słodycz masy, a konfitury z czarnej porzeczki o zdecydowanym kwaskowym smaku sprawiły, że deser nabrał jeszcze bardziej wyrafinowanego smaku.
Dzieci, które są moimi najbardziej surowymi krytykami kulinarnymi, zjadły deser do ostatniego okruszka, mimo, że usypałam na nim „zasieki" z niezbyt lubianego gorzkiego kakao.
Składniki (5 porcji):
400ml 30% słodkiej śmietanki
250ml serka mascarpone
75g białej czekolady
4 łyżki wiórków kokosowych
300g czarnej porzeczki
3 łyżki brązowego cukru
12 ciasteczek owsianych
łyżka gorzkiego kakao
owoce do dekoracji
Ciasteczka umieść w woreczku plastikowym i rozgnieć wałkiem, wsyp je na dno pucharków. Czarną porzeczkę umieść w rondlu, dodaj cukier i 2-3 łyżki wody. Gotuj przez chwilę, aż owoce zmiękną a sos lekko się zagęści. Zostaw do ostudzenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do ostudzenia. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj serek mascarpone i czekoladę. Wymieszaj delikatnie. 2/3 masy rozłóż do pucharków. Na masę nałóż konfiturę porzeczkową i przykryj resztą kokosowej masy. Wierzch oprósz gorzkim kakao.
Zostaw w lodówce do schłodzenia (około 1 godzinę).
Smacznego!
Spróbuj także:
Chałwowy deser
Mus czekoladowy z malinami
Walentynkowy deser