Rozgrzewający pikantny gulasz wołowy
Coraz częściej potrzebujemy czegoś co rozgrzej nas wewnętrznie. Teraz w zimnej połowie roku takie dania są szczególnie w cenie. Sycą i rozgrzewają szczególnie po weekendowym spacerze. Jesień i zima, to przecież doskonałe pory roku na aktywne spędzanie wolnego czasu. Zbędne kilogramy w tym czasie lubią się szczególnie ukrywać w „strategicznych" częściach naszego ciała. Najpierw niepostrzeżenie poluzowujemy pasek od spodni a potem pozostaje już tylko dres. Zatem od dzisiaj (jeśli jeszcze ktoś nie stosuje tej metody) najpierw na intensywny spacer a potem na pyszny rozgrzewający obiad. I miło i zdrowo! Polecam!
Składniki:
500g mięsa wołowego na gulasz
1 łyżka mąki
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
1 szalotki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
750ml bulionu wołowego
2 łyżki oleju
4-5 ziarenek jałowca
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu
1 czerwona papryka
200g kukurydzy konserwowej
200g czerwonej fasoli konserwowej
50ml whisky
sól, pieprz