Ostatnie komentarze

Nie da się ukryć, ze jesień coraz bliżej. W mojej kuchni truskawki i botwinka zostały zastąpione przez śliwki i kurki. Częściej mamy też ochotę na ciepłą zupę niż chłodnik i owocowe koktajle. Dziś propozycja drożdżówek ze śliwkami, które wprawdzie wymagają nieco więcej pracy, ale zapewniam Was że warto. Taka ciepła drożdżówka jest doskonała z gorącą herbatą a jeśli uda się Wam nie zjeść z wszystkiego na raz, zapakujcie bułeczkę waszym dzieciom do śniadaniówek. Taka słodka niespodzianka od razu rozjaśni szary szkolny dzień.


Jeśli wykorzystujecie świeże drożdże do przygotowania bułeczek zróbcie najpierw zaczyn z drożdży cukru i letniego mleka. Ja używałam drożdży suchych. Wystarczy je wymieszać z mąką i zagnieść z resztą składników.


Składniki na 6 sztuk:
ciasto
5g drożdży suchych
200g mÄ…ki
125ml mleka
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
30 g masła
szczypta soli
kruszonka
30g masła
30g cukru pudru
60g mÄ…ki
8-9 śliwek
2 łyżki mleka

wiÄ™cej»

Sezon malinowy już właściwie się już skończył. Okazjonalnie można jeszcze kupić całkiem ładne owoce. Mimo, że nie są już tak tanie jak w sezonie skusiłam się i kupiłam jedno opakowanie. Część z nich dzieci zjadły od razu – maliny są jednymi z ich ulubionych owoców - a część wykorzystałam do przygotowania owsiano-bananowych babeczek. Znowu w domu zapachniało latem. Szkoda, że przed następnym malinowym sezonem jeszcze cały długi rok. Owsiano-bananowe babeczki smakują równie dobrze bez owoców lub z innym sezonowymi skarbami. Teraz przygotujcie je z jabłkiem, gruszką lub śliwką. Zapamiętajcie ten przepis i w przyszłym roku przygotujcie je z truskawkami, malinami lub jeżynami.


Składniki:
200g bananów
140 g mÄ…ki
40g płatków owsianych
70g brÄ…zowego cukru
50g masła
50g jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
maliny

wiÄ™cej»

W moim domu początek jesieni pachnie jabłkami. Ciasta, szarlotki, tarty, desery wszystko już chyba w tym sezonie przynajmniej raz już robiłam. Dziś coś na szybko, czyli jabłka w cieście francuskim. Idealne, kiedy nie macie zbyt dużo czasu. No chyba, że jesteście mistrzami cukierniczymi i ciasto francuskie przygotowujecie sami. Ja korzystam z gotowca. Ciastka zrobiłam, żeby wspomóc moją zapracowaną córkę. Potem powiedziała, że z takimi ciasteczkami nawet „Pan Tadeusz" wydaje się dobrym pomysłem.


Składniki (6 ciastek)
1 opakowanie ciasta francuskiego
2-3 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżka soku z pomarańczy
3 łyżki mleka
3 łyżki brązowego cukru

wiÄ™cej»

Gdy szukałam inspiracji na ciasto z gruszkami kilka razy wpadły mi w oko ciekawie wyglądające tarty z zawiniętymi brzegami zwane rustykalnymi. Postanowiłam zrobić więc swoją rustykalną tartę z gruszkami. Cieniutkie chrupiące migdałowe ciasto, jędrne gruszki i ten waniliowo-owocowy zapach, który wywabił z pokoju nawet moją córkę – słowem deser, który koniecznie musicie zrobić. Ma on tylko jedną wadę: znika zbyt szybko. Ale zdradzę Wam na to radę. Wystarczy szybciutko zrobić drugie.


Składniki
ciasto
130g mÄ…ki pszennej
3 łyżki mąki razowej
4 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany
120g masła
wypełnienie
3 gruszki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki dżemu morelowego

wiÄ™cej»

Nie znam nikogo kto nie lubi czekolady, może poza tymi, którzy ze wszystkich słodyczy najbardziej lubią kabanosy. Czekolada z orzechami, gorzka mleczna, babeczki, ciasta - ja i moja rodzina lubimy wszystko co jest z czekoladą. Niektórzy z nas muszą ostrożniej niż inni dawkować tę niebiańską słodycz, ale nawet Ci czasami pozwalają sobie na coś mega czekoladowego. Dziś taki cudowny czekoladowy deser chciałabym Wam zaproponować. Jest podobny do sufletu ale ma tą zaletę, że nie musimy obawiać się opadnięcia deseru a czekolada ze środka rozkosznie wypływa przy przekrojeniu. Trzeba uważać, co jest ona gorąca jak lawa, dlatego doskonale pasuje do deseru chłodna owocowa polewa i kulka waniliowych lodów. Znacie kogoś, kto oparłby się takiej pokusie?


Składniki (4 porcje)
1 banan
50g mÄ…ki
50g masła
100g gorzkiej czekolady + 8 kostek gorzkiej czekolady
100g brÄ…zowego cukru
100ml mleka

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony