Ostatnie komentarze

Dzisiaj propozycja deseru, który uwiódł moją rodzinę. Robiłam go pierwszy raz ale z pewnością nie ostatni. Pudding z tapioki ma konsystencję budyniu z zaskakującymi perełkami w środku.


Tapioka to kasza z manioku. Mój syn powiedział, że wygląda jak kuleczki styropianuMrugnięcie. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna. Poleca się ją osobom z celiakią, chorobą Leśniowskiego-Crohna, a także w prewencji cukrzycy typu 2.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.jadlonomia.com.


Składniki (4 porcje):
400ml mleczka kokosowego
200ml mleka krowiego
60g tapioki
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
150g malin
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
garść borówek

więcej»

Ciasto ze śliwkami jest dla mnie symbolem początku roku szkolnego. Zapach słodkiego owocowego deseru, śliwek i cynamonu powoduje, że mam ochotę otulić się miękkim swetrem i przygotować kubek rozgrzewającej popołudniowej herbaty. Mimo tego, ze pierwsze ciasto ze śliwkami już przygotowałam w tym roku to mam nadzieję, że w tym roku lato nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa i będziemy cieszyć się jeszcze słonecznymi i ciepłymi dniami.


Składniki:
ciasto
70g mąki
2 łyżki mielonych migdałów
60g masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
wypełnienie
500g śliwek
łyżeczka cynamonu
2 łyżki brązowego cukru

więcej»

Komosę ryżową odkryłam jakiś czas temu dzięki mojej siostrze. Zaryzykowałam zrobiłam raz i teraz komosa jest stałym elementem mojej spiżarni. Jest doskonała jako zamiennik kaszy, jako dodatek do sałatek czy faszerowanych warzyw. Dziś proponuję w komosę ryżową w wersji na słodko. Pudding z komosy może być świetną alternatywą dla porannej owsianki. Mus z moreli i brzoskwiń z dodatkiem soku z limonki oraz syropem klonowym jest tak pyszny, że część zjadłam po prostu jak najlepszy dżem z białym serem.


Inspirację do tego dania znalazłam na stronie naszakasza.pl.


Składniki (3-4 porcje)
1 puszka mleka kokosowego
80-90g suchej komosy ryżowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
5 moreli
3 brzoskwinie
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z limonki
wiórki kokosowe

więcej»

Według mojego męża ciasto powinno być jednocześnie puszyste i wilgotne w środku i mieć owoce na wierzchu. Jakby czasem było też zakalcem nie byłoby źle. Jeśli chodzi o to ostatnie, to nie podzielam jego entuzjazmu ale pierwsze warunki dobrego wypieku są jak najbardziej na miejscu.


Dziś przepis na błyskawiczne ciasto, które bardzo ławo można przerobić na wypiek dla wegetarian. Wystarczy zamienić mleko krowie na roślinne, a jajko po prostu pominąć. Wypróbowałam obie wersje i powiem, że po zmianach ciasto nic nie traci na atrakcyjności.


Składniki (blaszka 18 na 24)
350g mąki
100ml oleju
1 jajko
120g brązowego cukru
1 łyżka esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleka
1-2 brzoskwinie

więcej»

Choć to lato i owoce są najpiękniejsze, dzisiaj wyjątkowo na prośbę moich dzieci deser bez owoców. Niezbyt słodki, inspirowany popularnymi batonikami snikers, został zjedzony przez dzieci jeszcze zanim ja sięgnęłam po łyżeczkę. Mój był w wersji wegetariańskiej, ale możecie dodać do niego czekoladową polewę na bazie śmietanki a do waniliowej warstwy zwykłe mleko. Będzie równie pyszny. Ciekawym połączeniem okazała się kombinacja słonych orzeszków ziemnych oraz chrupiącego złocistego karmelu. Mój syn ocenił, że deser wygląda jakby był posypany bursztynami.


Składniki (5 porcji)
warstwa waniliowa
500ml mleka migdałowo-ryżowego
3 łyżki syropu klonowego
5 łyżek płatków jaglanych
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
warstwa czekoladowa
2 banany
2 łyżki gorzkiego kakao
3-4 łyżki syropu klonowego
dekoracja
4-5 łyżek brązowego cukru
150g słonych orzeszków ziemnych

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony