24Sie2018
godz. - 12:05

Snikers – bursztynowy deser

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Choć to lato i owoce są najpiękniejsze, dzisiaj wyjątkowo na prośbę moich dzieci deser bez owoców. Niezbyt słodki, inspirowany popularnymi batonikami snikers, został zjedzony przez dzieci jeszcze zanim ja sięgnęłam po łyżeczkę. Mój był w wersji wegetariańskiej, ale możecie dodać do niego czekoladową polewę na bazie śmietanki a do waniliowej warstwy zwykłe mleko. Będzie równie pyszny. Ciekawym połączeniem okazała się kombinacja słonych orzeszków ziemnych oraz chrupiącego złocistego karmelu. Mój syn ocenił, że deser wygląda jakby był posypany bursztynami.


Składniki (5 porcji)
warstwa waniliowa
500ml mleka migdałowo-ryżowego
3 łyżki syropu klonowego
5 łyżek płatków jaglanych
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
warstwa czekoladowa
2 banany
2 łyżki gorzkiego kakao
3-4 łyżki syropu klonowego
dekoracja
4-5 łyżek brązowego cukru
150g słonych orzeszków ziemnych


Na patelnię z grubym dnem wsyp brązowy cukier. Rozpuszczaj go na małym ogniu aż stanie się całkowicie płynny. Uważaj, żeby się przypalił. Ostrożnie wylej karmel na papier do pieczenia i zostaw do ostygnięcia. Orzeszki ziemne posiekaj niezbyt dokładnie.
Zagotuj mleko roślinne z syropem klonowym, solą i esencją waniliową. Dodaj płatki jaglane i gotuj przez 4-5 minut. Zmiksuj do uzyskania gładkiego kremu. Lekko przestudzony krem nałóż do pucharków. Banany, kakao i syrop klonowy zmiksuj dokładnie. Nałóż na jasną warstwę.
Deser udekoruj pokruszonym karmelem oraz orzeszkami ziemnymi.


Smacznego!


Spróbuj także
Czekoladowa wersja deseru chia
Grillowane banany
Dzieci w kuchni - karmelowy deser z preparowanym ryżem

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony