Ostatnie komentarze

Kiedy byłam dzieckiem wokół mojego domu rosło mnóstwo krzaków porzeczek i agrestu. Nigdy nie przepadałam za świeżymi owocami. Nie lubiłam ich jeść a jeszcze bardziej zbierać. Teraz kiedy krzaki są jedynie wspomnieniem a porzeczki kupuję na pobliskim bazarku.


Porzeczki są bogatym źródłem witaminy C, wzmacniają układ odpornościowy, układ krążenia. Niewiele osób wie, że wzmagają apetyt. Mogą być więc alternatywą dla rodziców niejadków. W postaci maseczek polecane są osobom z cerą tłustą i trądzikową.


Najczęściej wykorzystuję porzeczki jako dodatek do ciast. Dziś jednak przypomniał mi się prosty deser z dzieciństwa, który często gościł na naszym rodzinnym wakacyjnym stole. Przygotowałam moim dzieciom kisiel z czerwonych porzeczek i agrestu.


Składniki:
700g czerwonej porzeczki i agrestu
6-8 łyżek cukru
2-3 łyżek mąki ziemniaczanej

więcej»

Dziś propozycja deseru nad którym trzeba trochę popracować ale zapewniam Was, że warto. Przepis nie jest szczególnie trudny, ale kilka etapów trzeba zrobić i dodatkowo przewidzieć czas na odpoczynek deseru w lodówce. Warto więc zacząć przygotowania poprzedniego dnia, żeby nerwowo nie zaglądać do lodówki i żeby deser na stole spełniał Wasze oczekiwania. Do większości czynności możecie zaprosić dzieci. W wakacje, szczególnie kiedy pada deszcz dzieci czasem się nudzą. Kilka prostych prac w kuchni spowoduje, że tej nudy będzie trochę mniej.


Składniki (9 babeczek)
spody
150g ciasteczek oreo (otwartych i bez kremu)
50g oleju kokosowego
galaretka
150g malin
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka cukru pudru
serek
200g serka ricotta
3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki soku z limonki
owoce do dekoracji

więcej»

Kiedy żar leje się z nieba a Wy nie chcecie rezygnować niedzielnego deseru polecam przygotować panna cottę. Dziś proponuję przepis na nieco odmienioną i lżejszą wersję tego klasycznego włoskiego deseru. Jest równie pyszna jak oryginalna. Przygotujcie je poprzedniego dnia wieczorem. Będziecie mieć pewność, że nawet w najbardziej gorący dzień deser stężeje. Następnego dnia zostanie tylko przygotowanie świeżego owocowego musu. Efektowny i bardzo smaczny deser podacie w parę chwil.


Składniki
400ml mleka kokosowego
100ml mleka migdałowego
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2-3 łyżeczki żelatyny
200g malin
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka cukru pudru

więcej»

Kiedy wyjeżdżamy podczas wakacji zwykle nie mamy do dyspozycji piekarnika zatem ciasta i muffinki na poobiedni deser albo do popołudniowej kawy raczej nie wchodzą w grę. Co prawda zawsze można odwiedzić jedno z licznych nadmorskich kawiarni w których można (często z widokiem na morze) zjeść szarlotkę z lodami albo sernik z malinową polewą. Kiedy pogoda nie zachęca do spacerów, albo zwyczajnie nie chce nam się wychodzić sięgam po sprawdzone domowe desery. Domowy kisiel ze świeżych owoców albo budyń z czekoladową polewą zawsze znajdą uznanie.


Dziś propozycja trochę podrasowanego klasycznego czekoladowego budyniu w wersji dla dorosłych. Jeśli chcecie przygotować go dla młodszego pokolenia pomińcie w przepisie procentowe składniki oraz papryczkę chili. Deser będzie łagodniejszy ale równie smaczny.


Składniki (4 porcje)
budyń
500ml mleka (może być roślinne)
200g gorzkiej czekolady
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki amaretto
konfitura
3-4 brzoskwinie
kawałek papryczki chili
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka amaretto

więcej»

Kiedy na zewnątrz jest bardzo gorąco włączenie piekarnika w celu upieczenia czegokolwiek słodkiego grozi udarem cieplnym. W takie dni ja udaję, że jestem jaszczurką. Staram się ruszać jak najmniej i próbuję sobie wmówić, że lejący się z nieba żar jest tylko przyjemnym ciepełkiem. Moje dzieci zupełnie inaczej odbierają temperaturę za oknami o ile jednodaniowy obiad jest im całkiem na rękę o tyle brak deseru jest niedogodnością trudną do zaakceptowania. Ponieważ dziś stanowczo odmówiłam samodzielnych i skomplikowanych deserowych przygotowań moja córka, o dziwo! postanowiła mi pomóc i razem przygotowałyśmy owsiane babeczki z czekoladowym kremem i owocami. Wyszły pyszne musicie mi uwierzyć, ale przygotować je dla siebie.


Składniki (8 babeczek)
babeczki
80g masła
75g brązowego cukru
170g płatków owsianych
2 łyżki kakao
5 łyżek wody
wypełnienie:
150ml 30% śmietanki
250g serka mascarpone
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cukru pudru
owoce i listki mięty do dekoracji

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony