19Wrz2018
godz. - 21:45

Czekoladowa lawa z brzoskwiniami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Nie znam nikogo kto nie lubi czekolady, może poza tymi, którzy ze wszystkich słodyczy najbardziej lubią kabanosy. Czekolada z orzechami, gorzka mleczna, babeczki, ciasta - ja i moja rodzina lubimy wszystko co jest z czekoladą. Niektórzy z nas muszą ostrożniej niż inni dawkować tę niebiańską słodycz, ale nawet Ci czasami pozwalają sobie na coś mega czekoladowego. Dziś taki cudowny czekoladowy deser chciałabym Wam zaproponować. Jest podobny do sufletu ale ma tą zaletę, że nie musimy obawiać się opadnięcia deseru a czekolada ze środka rozkosznie wypływa przy przekrojeniu. Trzeba uważać, co jest ona gorąca jak lawa, dlatego doskonale pasuje do deseru chłodna owocowa polewa i kulka waniliowych lodów. Znacie kogoś, kto oparłby się takiej pokusie?


Składniki (4 porcje)
1 banan
50g mąki
50g masła
100g gorzkiej czekolady + 8 kostek gorzkiej czekolady
100g brązowego cukru
100ml mleka


Piekarnik rozgrzej do 220stC. Foremki do zapiekania wysmaruj masłem i oprósz gorzkim kakao.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem. Banana zmiksuj z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i mąkę. Wymieszaj dokładnie. Dodaj mleko i wymieszaj żeby uzyskać ciasto o konsystencji śmietany. Wlej trochę ciasta do każdej z foremek, włóż po dwie kostki czekolady i przykryj resztą ciasta. Piecz 12 minut.
Podawaj gorące z owocowym sosem i lodami waniliowymi.


Smacznego!


Spróbuj także
Serniczki mango z granatem i borówkami
Lekki jak puch mus czekoladowy z aquafaby
Tilslørte Bondepiker - norweski deser po mojemu

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony