W moim domu początek jesieni pachnie jabłkami. Ciasta, szarlotki, tarty, desery wszystko już chyba w tym sezonie przynajmniej raz już robiłam. Dziś coś na szybko, czyli jabłka w cieście francuskim. Idealne, kiedy nie macie zbyt dużo czasu. No chyba, że jesteście mistrzami cukierniczymi i ciasto francuskie przygotowujecie sami. Ja korzystam z gotowca. Ciastka zrobiłam, żeby wspomóc moją zapracowaną córkę. Potem powiedziała, że z takimi ciasteczkami nawet „Pan Tadeusz" wydaje się dobrym pomysłem.
Składniki (6 ciastek)
1 opakowanie ciasta francuskiego
2-3 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżka soku z pomarańczy
3 łyżki mleka
3 łyżki brązowego cukru
Piekarnik rozgrzej do 185stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z sokiem z pomarańczy i cynamonem. Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozwałkuj. Wytnij sześć kwadratów. Natnij rogi kwadratów i złóż je na przemian. W powstały dołek nałóż sporo pokrojonych jabłek. Brzegi ciasta posmaruj mlekiem i posyp grubo brązowym cukrem. Piecz 20-25 minut.
Smacznego!
Spróbuj także:
Najszybsze ciastka z ananasem
Jabłka w cieście
„Na szczęście" banany w cieście francuskim
Â