08Pa2018
godz. - 17:59

Owsiano bananowe babeczki z malinami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Sezon malinowy już właściwie się już skończył. Okazjonalnie można jeszcze kupić całkiem ładne owoce. Mimo, że nie są już tak tanie jak w sezonie skusiłam się i kupiłam jedno opakowanie. Część z nich dzieci zjadły od razu – maliny są jednymi z ich ulubionych owoców - a część wykorzystałam do przygotowania owsiano-bananowych babeczek. Znowu w domu zapachniało latem. Szkoda, że przed następnym malinowym sezonem jeszcze cały długi rok. Owsiano-bananowe babeczki smakują równie dobrze bez owoców lub z innym sezonowymi skarbami. Teraz przygotujcie je z jabłkiem, gruszką lub śliwką. Zapamiętajcie ten przepis i w przyszłym roku przygotujcie je z truskawkami, malinami lub jeżynami.


Składniki:
200g bananów
140 g mąki
40g płatków owsianych
70g brązowego cukru
50g masła
50g jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
maliny


Piekarnik rozgrzej do 180stC. Foremkę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami.
Masło roztop. Płatki owsiane zmiksuj niezbyt dokładnie. Zmiksuj banany, masło, jogurt i jajko na gładką masę. W miseczce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie. Nałóż do każdej papilotki po łyżce ciasta, nałóż trzy maliny i przykryj łyżką ciasta. Piecz 25-30 minut. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem lub lukrem i owocami.


Smacznego!


Spróbuj także
Małe kopce kreta
Dyniowe babeczki z powidłami
Babeczki oreo z limonkowym serkiem galaretką i owocami

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony