Ostatnie komentarze
27Maj2020
godz. - 22:16

Omlet z boczniakami

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Właściwie to nie wiem, czy danie to powinno nazywać się omlet z boczniakami czy boczniaki z omletem, ale danie w takie proporcji zażyczył sobie mój mąż. Na początku tradycyjnie chciałam połączyć masę omletową z grzybami i dopiero wszystko usmażyć. Moja propozycja nie znalazła jednak uznania. Podobno w takim daniu traci się doskonały smak boczniaków. Coś w tym jest. Kolejną wersją miał być omlet i położone na niego usmażone boczniaki. Ta wersja mnie z kolei nie przypadła do gustu. Tą drogą powstał pokrojony omlet z boczniakami. Danie jest proste ale niezwykłe w formie przez co podwójnie pyszne. Jeśli lubicie grzyby z pewnością przypadnie Wam do gustu. Polecam.


Składniki:
250g boczniaków
3 jajka
4 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki 30% śmietanki
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
2 łyżeczki masła klarowanego
sól, pieprz


Cebulę czosnek i papryczkę pokrój w plasterki. Na patelni roztop 1 łyżkę masła dodaj warzywa i lekko podsmaż. Dodaj boczniaki i usmaż na złoto. Jajka wbij do miseczki lekko je podbij widelcem, dodaj śmietankę, 3 łyżki szczypiorku, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Roztop na patelni resztę masła, wylej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu aż jajka się zetną. Zdejmij omlet z patelni i pokrój w mniejsze kawałki. Wymieszaj z boczniakami. Podawaj z resztą szczypiorku i ulubioną sałatką.


Smacznego!


Spróbuj także:
Omlet z cukinią i pomidorową salsą
Czerwcowe śniadanie
Kaiserschmarrn - zimowe odkrycie mojego syna

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony