Ostatnie komentarze
25Cze2020
godz. - 18:01

Łosoś z cytrynowym sosem, szparagami i młodymi ziemniakami.

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Ostatnio zapytałam moje dzieci jakie rybne danie lubią najbardziej. Na pierwszym miejscu poza domem zawsze jest smażony sandacz w Kamieniu Pomorskim. W domu natomiast na najwyższym stopniu podium znalazł się smażony łosoś z cytrynowym sosem. W zależności od pory roku serwuję go z ziemniakami, purée, ryżem, kalafiorem lub brokułem. Zwykle nie podaję go ze świeżymi surówkami. Ugotowane warzywa są doskonałym sposobem na zjedzenie resztek doskonałego cytrynowego sosu. Dziś wybór padł na młode ziemniaki i gotowane na parze szparagi. Ziemniaki obowiązkowo gotowane w mundurkach i podane z masłem i koperkiem. Wcale się dzieciom nie dziwię. Ja też uwielbiam to danie.


Składniki (2 porcje)
300g łososia
1 łyżeczka cytrynowego pieprzu
2 gałązka tymianku
skórka z 1 cytryny
1 łyżka klarowanego masła
1 pęczek zielonych szparagów
4-6 młodych ziemniaków
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki posiekanego koperku
sól
sos:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
200ml bulionu
50ml 30% śmietanki
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka skórki z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
szczypta kurkumy


Łososia oczyść, dopraw pieprzem cytrynowym, skórką z cytryny, tymiankiem i solą. Odstaw do lodówki na godzinę. Roztop na patelni masło i usmaż łososia. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Na ziemniaki nałóż masło i koperek. Delikatnie wymieszaj. Szparagi ugotuj na parze lub usmaż aż będą miękkie ale ciągle chrupiące.
Przygotuj sos. Rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Dodaj mąkę i intensywnie mieszając gotuj przez chwilę. Dolej bulion, śmietankę i gotuj aż sos zgęstnieje. Dodaj sok z cytryny, połowę skórki z cytryny, posiekany koperek i kurkumę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem jeśli potrzeba.
Na talerzu poukładaj szparagi, ziemniaki łososia i polej niedużą ilością sosu. Resztę sosu podaj osobno.


Smacznego!


Spróbuj także:
Cytrynowo-miętowe risotto z łososiem
Zjawiskowy łosoś z porzeczkowym sosem
Lucjan z piekarnika, czyli lekki i elegancki obiad w pół godziny

 

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony