Ostatnie komentarze
03Maj2019
godz. - 21:31

Zjawiskowy łosoś z porzeczkowym sosem

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Wiele lat temu duże tygodniowe zakupy robiliśmy w piątek po południu. Tradycyjną kolacją po tych zakupach był aromatyczny smażony łosoś. Mam do tego dania ogromy sentyment, choć teraz częściej piekę łososia w pergaminie lub gotuję na parze. Dodatkami do ryby są u mnie pieczone warzywa lub surówki z kiszonej kapusty lub świeżych warzyw.


Dziś chciałabym zaproponować Wam nieco inną wersję tego dania. Łosoś będzie znowu smażony, ale w absolutnie minimalnej ilości tłuszczu a dodatkiem sałatka z mikro listków. Po raz pierwszy jadłam mikro listki z rzodkiewki. Wyglądają zjawiskowo, są zielono purpurowe, bardzo dekoracyjne. Niepozorne ale całkiem pikantne dlatego połączyłam je z roszponką oraz owocami. Rybę doskonale orzeźwił sos zrobiony z czerwonych porzeczek, pomarańczy oraz rozmarynu. Jak mówi mój syn „Pyszne do brzucha".


Składniki:
4 kawałki łososia (ze skórą)
sok z dwóch pomarańczy
6 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki syropu klonowego
200g czerwonej porzeczki
100g borówki amerykańskiej
3 garście roszponki
2 garście mikro listków rzodkiewki
sól, pieprz


Łososia umyj osusz, dopraw sola i pieprzem. Sok z połowy pomarańczy wymieszaj z dwoma łyżkami oliwy, polej nim łososia, dodaj 1 gałązkę rozmarynu czosnek pokrojony w plasterki. Wymieszaj i zostaw w lodówce na minimum 2-3 godziny.
Porzeczki umyj, usuń szypułki. 1/3 zostaw do sałatki. Z reszty odłóż 2 łyżki. Resztę porzeczki włóż do rondelka, dodaj sok z 1 pomarańczy, gałązkę rozmarynu i syrop klonowy. Gotuj aż owoce prawie się rozpadną a sok trochę zagęści. Dodaj zostawione dwie łyżki porzeczki i zagotuj. Odstaw.
Roszponkę i mikro listki umyj. Wymieszaj je z porzeczkami i borówkami. Resztę oliwy wymieszaj z resztą soku pomarańczowego i 1 łyżką syropu klonowego. Sałatkę polej sosem przed samym podaniem.
Z papieru do pieczenia wytnij prostokąty trochę większe od kawałków łososia. Patelnię posmaruj olejem. Na rozgrzaną patelnie ułóż kawałki papieru do pieczenia a na to łososia skórą do dołu (bez czosnku i rozmarynu). Smaż przez parę minut na niedużym ogniu. Delikatnie przełóż łososia na drugą stronę żeby się przyrumienił. Na talerzu ułóż sałatkę, polej sosem, obok łososia z sosem z czerwonej porzeczki. Podawaj od razu.


Smacznego!


Spróbuj także:
Pieczony łosoś z warzywami w pergaminowych kieszonkach
Lucjan z piekarnika, czyli lekki i elegancki obiad w pół godziny
Salsa do łososia czyli diabeł tkwi w szczegółach

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony