Ostatnie komentarze
06Cze2018
godz. - 17:06

Faszerowana kalarepa

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Czy zastanawialiście się kiedyś jakie warunki musi spełniać lunch zabierany z domu do pracy. Ci, którzy choć raz popełnili ten błąd wiedzą, ze nie może być rybą lub bigosem Mrugnięcie. No chyba, że chcemy, żeby to był ostatni lunch, który zjemy w biurze lub chcemy, żeby nas długo wspominano. Poza tym powinien być również łatwy do odgrzania, lub taki, który można ze smakiem zjeść bez odgrzewania. Doskonale sprawdzają się więc wszelkiego typu sałatki wzbogacone kaszami (oczywiście bez sosu czosnkowego). Dobrze, jeśli jest to danie, które odgrzewane smakuje równie dobrze, jak tuż po ugotowaniu i dodatkowo ładnie wygląda. Kiedy poskładamy te wszystkie cechy otrzymamy lunch doskonały lub ... musimy iść do pobliskiej restauracji.


Czasem mój mąż prosi mnie o przygotowanie lunchu do pracy. Dzięki temu powstały makarony z dodatkami, różnokolorowe kasze, sałatki i placuszki, na które przepisy znajdziecie na moim blogu. Dziś przepis na jedno z nowych lunchowych dań: kalarepę faszerowaną papryką, orzechami i komosą ryżową. Pomysł podpatrzyłam w książce kucharskiej Lidla, farsz do dania przygotowałam po swojemu.


Składniki:
4 kalarepy
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
100g komosy ryżowej
3 łyżki posiekanego szczypiorku
garść orzechów nerkowca
100g startego parmezanu
2 łyżki masła
3 łyżki czarnuszki
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz


Kalarepę obierz, zetnij czubek i wydrąż w środku zostawiając około 1cm ścianki. Włóż je do wrzącej osolonej wody i gotuj około 7-10 minut. Odcedź.
Piekarnik rozgrzej do 200stC. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż papierem do pieczenia.
Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Komosę ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Środek kalarepy i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek i papryczkę chili pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na maśle. Dodaj paprykę, i kalarepę i smaż aż warzywa zmiękną ale pozostaną jędrne. Dodaj komosę, orzechy, czarnuszkę, dopraw papryką w proszku, solą i pieprzem. Wymieszaj. Zdejmij z ognia, dodaj szczypiorek i parmezan i ponownie wymieszaj. Wypełnij farszem kalarepy i piecz 15-20 minut. Podawaj od razu lub zapakuj do pracy.

Smacznego!

 

Spróbuj także
Kasza gryczana z botwinką i szparagami
Kolorowa kasza
Jesienne penne z dynią

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony