20Lut2017
godz. - 12:46

Kolorowa kasza

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Zainspirowana zdrowym żywieniem i wykorzystaniem kaszy na 1001 możliwych i niemożliwych sposobów przygotowałam swoje własne obiadowo-kolacyjne danie. Doskonałe na lunch, bezpieczne do zabrania do pracy. Można je zamknąć w pudełku i zjeść, kiedy najdzie nas ochota na coś smacznego. Danie łatwo się podgrzewa i nie pachnie zbyt mocno, co nie jest bez znaczenia, kiedy korzystamy z wspólnej przestrzeni w biurze. Przygotujcie własną wersję dania: tyle ile kasz i warzyw tyle możliwości. Jeśli bez mięsa smakuje Wam tylko deser, dodajcie usmażoną pierś z kurczaka, boczek lub kiełbasę.


Dziś kolorowa propozycja dania. Przygotowałam trzy wersje: kaszę czerwoną z burakami, kaszę żółtą, do której dodałam dynię oraz zieloną z cukinią i groszkiem. Jeśli wolicie dania kolorowe a nie monochromatyczne wymieszajcie warzywa. Ogromnie ważne jest, aby nie rozgotować warzyw. Jeśli nie będą chrupiące potrawa straci charakter i nie będzie ładnie wyglądać. A jemy przecież również oczami.


Kasza czerwona
Składniki:
2 torebki kaszy gryczanej
2 upieczone buraki
czerwona papryka
pół czerwonej cebuli
pół papryczki chili
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
łyżka miodu
sól pieprz
sezam
Kaszę gryczaną gotuj w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Odsącz. Buraki, paprykę, cebulę, czosnek i chili pokrój w kostkę. Podsmaż krótko na oleju. Wymieszaj je z kaszą dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Posyp sezamem.


Kasza żółta


Składniki:
150g kaszy bulgur
0,5kg dyni piżmowej
żółta papryka
pół puszki kukurydzy
2cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
łyżeczka curry
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki soku z cytryny
łyżka miodu
pestki słonecznika
sól,
Kaszę bulgur gotuj w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Odsącz. Dynię, paprykę, imbir, czosnek pokrój w kostkę Podsmaż krótko na oleju. Dodaj kukurydzę, kaszę, dopraw pieprzem ziołowym, curry, solą, pieprzem, miodem i cytryną. Posyp uprażonymi pestkami słonecznika.

 

Kasza zielona
Składniki:
150g kaszy jaglanej
cukinia
kawałek pora
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
pół puszki groszku konserwowego
4 łyżki pestek dyni
łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki surowego oleju sezamowego
sól i pieprz
Kaszę jaglaną gotuj według przepisu (link). Pora i seler naciowy pokrój w plasterki, cukinię i czosnek w słupki i smaż krótko na oleju. Dodaj groszek, kaszę, dopraw bazylią olejem sezamowym, solą i pieprzem. Posyp uprażonymi pestkami dyni.


Smacznego!


Spróbuj także:
Cukinia – szybki obiad
Szybki obiad – kasza gryczana z serem feta i suszonymi pomidorami
Faszerowana cukinia

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony