Dyniowo-pomidorowa zupa na ostro
Październik i listopad smakuje dynią i śliwkami. W pozostałej części roku nie jemy dyni prawie wcale. Sporadycznie kupuję dynię piżmową, kiedy bardzo mam ochotę na dyniową zupę. Pewnie to za sprawą Halloween i lampionów robionym z dyni jesienią królują u mnie sałatki, placki, babeczki, tarty i zupy dyniowe.
Z dzieciństwa pamiętam słodką zupę dyniową z dodatkiem mleka krowiego. Szczerze mówiąc zupełnie mi nie smakowała. Dla siebie i swoich dzieci przygotowuję zupę na ostro. Najczęściej z dodatkiem mleczka kokosowego. Tym razem zrobiłam zupę dyniową z dodatkiem pomidorów i soku z pomarańczy. Moja zupa wyszła naprawdę ostra. Zatem nauczka na dziś: zawsze najpierw sprawdź jak mocną papryczkę kupiłaś zanim dodasz ją do dania 
Składniki (4 porcje)
pół dyni zwyczajnej (około 2,5kg przed obraniem)
1 puszka pomidorów
1 papryczka chili
2 zÄ…bki czosnku
1 mała cebula
1 łyżka masła
sok z jednej pomarańczy
1l bulionu warzywnego
150ml śmietanki (opcjonalnie)






