Ostatnie komentarze
21Cze2019
godz. - 11:26

Truskawkowa tapioka z białą czekoladą - deser na początek wakacji

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Co roku na początek wakacji staram się przygotować dla swoich dzieci jakiś pyszny domowy deser. Tak, żeby miło rozpocząć czas lenistwa i odpoczynku. Powiedziałam odpoczynku? No dobrze, przynajmniej na początku wakacji udawajmy, że w to wierzymy.Mrugnięcie


Tym razem przygotowałam truskawkową tapiokę z białą czekoladą. Początek wakacji był więc doskonały, bo moje dzieci pudding z tapioki pokochały od pierwszej łyżeczki. Robiłam już wiele wersji tego deseru, waniliową, kokosową, czekoladową. Za każdym razem jest naprawdę pyszny. Pasują do niego dowolne owoce, szczególnie te o lekko kwaskowym smaku.


Składniki:
60g tapioki
420ml mleka (może być wegetariańskie)
pół łyżeczki esencji waniliowej
50g białej czekolady
500g truskawek


Wymieszaj tapiokę a mlekiem. Zostaw na godzinę. Dodaj esencję waniliową i gotuj około 20 minut aż kuleczki tapioki staną się miękkie i szkliste. Do gorącej tapioki dodaj białą czekoladę i mieszaj aż czekolada zupełnie się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
Odłóż kilka ładnych truskawek do dekoracji. Resztę truskawek zmiksuj na mus. 1/3 musu truskawkowego dodaj do tapioki i dokładnie wymieszaj. Nałóż pudding z tapioki do miseczek i zostaw w lodówce na godzinę. Nałóż resztę musu na pudding z tapioki. Udekoruj resztą truskawek.


Smacznego!


Spróbuj także
Snikers – bursztynowy deser
Nieporządny bezowo-owocowy deser
Kokosowo-waniliowy pudding z tapioki z owcami

 

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony