14Wrz2018
godz. - 11:41

Kokosowo-waniliowy pudding z tapioki z owcami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Dzisiaj propozycja deseru, który uwiódł moją rodzinę. Robiłam go pierwszy raz ale z pewnością nie ostatni. Pudding z tapioki ma konsystencję budyniu z zaskakującymi perełkami w środku.


Tapioka to kasza z manioku. Mój syn powiedział, że wygląda jak kuleczki styropianuMrugnięcie. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna. Poleca się ją osobom z celiakią, chorobą Leśniowskiego-Crohna, a także w prewencji cukrzycy typu 2.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.jadlonomia.com.


Składniki (4 porcje):
400ml mleczka kokosowego
200ml mleka krowiego
60g tapioki
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
150g malin
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
garść borówek


Tapiokę wymieszaj z mlekiem kokosowym i odstaw na minimum godzinę. Dodaj mleko krowie, cukier, esencję waniliową i gotuj na niedużym ogniu 10-15 minut mieszając od czasu do czasu. Ugotowane kuleczki tapioki są miękkie i przezroczyste. Przelej budyń do miseczek i zostaw do ostygnięcia.
Maliny oczyść, zostaw kilka ładnych do dekoracji. Resztę umieść w rondelku z sokiem pomarańczowym i cukrem pudrem. Gotuj aż maliny będą miękkie. Przetrzyj mus przez sitko, żeby usunąć pestki. Nałóż mus malinowy na przestygnięty pudding z tapioki. Udekoruj resztą owoców i listkami mięty.


Smacznego!


Spróbuj także
Czekoladowa wersja deseru chia
Snikers – bursztynowy deser
Domowy kisiel z porzeczek i agrestu

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony