30Sty2019
godz. - 12:10

Śmietankowy kisiel z cytrusami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Niedawno wpadła mi w ręce książka kucharska z 1903 roku. Mnóstwo w niej ciekawych przepisów z wykorzystaniem niecodziennych produktów. Mam wrażenie, że wiele produktów, które teraz wydają się nowością, tak naprawdę po raz kolejny wracają do łask. Były już wykorzystywane wiele lat temu.


Kilka przepisów mnie zaintrygowało. Postaram się je wykorzystać może trochę uwspółcześnić. Dziś pierwszy z nich – kisiel śmietankowy. To tak prosty deser, że aż dziwne, że do tej pory go nie zrobiłam. Podałam go z musem z pomarańczy i mandarynek. Lekki, delikatnie kwaskowy dodatek doskonale komponował się ze słodkim waniliowym kisielem.


Składniki:
500ml śmietanki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
100ml mleka
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 pomarańcze
6 mandarynek
pół łyżeczki żelatyny
2 łyżki syropu klonowego


Śmietankę zagotuj z cukrem i esencją waniliową. W zimnym mleku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Do gotującej śmietanki wlej mieszankę mleka i mąki ziemniaczanej. Gotuj chwilę ciągle mieszając. Wlej kisiel do miseczek.
Pomarańcze i mandarynki umyj obierz i odfiletuj z białych błonek. Włóż do rondelka, dodaj syrop klonowy i gotuj aż owoce się rozpadną. Zmiksuj owoce na mus. Do gorącego musu wsyp żelatynę i mieszaj intensywnie dopóki żelatyna się nie rozpuści. Nałóż mus na kisiel. Udekoruj cząstkami owoców.


Smacznego!


Spróbuj także
Domowy kisiel z porzeczek i agrestu
Na świątecznym stole - wigilijny kisiel żurawinowy
Na początek wakacji – domowy kokosowo-waniliowy budyń

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony