Ostatnie komentarze
12Gru2018
godz. - 11:45

Czekoladowo-orzechowa choinka z ciasta francuskiego

Share

Dziś przepis na coś mega prostego ale zarazem niebanalnego. Tę choinkę z ciasta francuskiego zrobiłam dla moich dzieci z okazji 6 grudnia. O prezenty zadbał święty Mikołaj a coś słodkiego na podwieczorek zapewniłam ja. Jestem jednak pewna, że do świąt upiekę ją jeszcze nie jeden raz. A jeśli zdecydujecie się przygotować ją na Wasze święta goście i rodzina będą zachwyceni.


Tak naprawdę wystarczy kilka zwykłych składników, żeby po pół godzinie cieszyć się świątecznym, pysznym i niezbyt słodkim deserem. Nadzienie do choinki można przygotować z czekolady i orzechów i ja wybrałam tę właśnie wersję. Doskonała będzie również z nadzieniem makowym lub owocowym.


Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
50g czekolady
2 garście posiekanych orzechów
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki mleka


Rozgrzej piekarnik do 190stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Z każdego płata ciasta wykrój kształt choinki. Jeden z płatów posyp startą czekoladą i posiekanymi orzechami. Przykryj drugim płatem ciasta. Boki ciasta natnij i każdy pasek zwiń wokół własnej osi. Wierzch choinki posmaruj mlekiem i posyp cukrem. Piecz 17-20 minut. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem i kolorowymi posypkami.


Smacznego!


Spróbuj także
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta .... puszyste ciasto z żurawinami
Na świątecznym stole - piernik z powidłami
Ostatnie pierniczki w tym roku ... chyba

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony