Ostatnie komentarze
18Gru2017
godz. - 09:44

Na świątecznym stole - piernik z powidłami

Share

Prawdziwa mocna przyprawa piernikowa powinna składać się z anyżu, kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, goździków i ziela angielskiego. Mocno utarte w moździerzu nadają wypiekom i zimowym napojom ciepłego świątecznego aromatu i smaku. Bez przyprawy piernikowej nie wyobrażam sobie bożonarodzeniowych ciast i chrupiących aromatycznych ciasteczek, które część z nas wiesza na choince.


Dziś z dodatkiem tej korzennej przyprawy przygotowałam świąteczny piernik. Przepis na to fantastyczne ciasto znalazłam na blogu www.cynamonowypyl.blox.pl. Zaintrygował mnie ze względu na łatwość przygotowania, a ja bardzo lubię proste i efektowne wypieki. Ciekawym dodatkiem do tego piernika są powidła śliwkowe. Tym razem nie jako masa do przełożenia ciasta ale jako jego składnik. Dzięki powidłom ciasto jest wilgotne i ma niepowtarzalny bajeczny smak.


Składniki (25cm keksówka)
300g mąki
50g cukru pudru
łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżeczki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka sody
2 łyżki płynnego miodu
220 ml mleka
170g powideł śliwkowych
100g roztopionego masła
2 duże jajka
50g rodzynek
150g gorzkiej czekolady
ulubione dekoracje


Rozgrzej piekarnik do 175stC. Blaszkę „keksówkę" wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotuj trzy miski. W pierwszej wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, przyprawę piernikową, cynamon i sodę. W drugiej misce ubij jajka z cukrem pudrem i esencją waniliową. W trzeciej wymieszaj mleko z powidłami, miodem i masłem. Dodaj do niej najpierw suche składniki i wymieszaj. Następnie dodaj masę jajeczną i ponownie wymieszaj. Dodaj rodzynki i znowu wymieszaj. Przełóż masę do foremki i piecz przez 70-75 minut. Czekoladę roztop kąpieli wodnej. Upieczone i ostudzone ciasto polej czekoladą i udekoruj ulubionymi dekoracjami.


Smacznego!


Spróbuj także
Ciasto żurawinowo-jabłkowe
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Łatwy makowiec z białą czekoladą

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony