08Sty2018
godz. - 14:46

Ostatnie pierniczki w tym roku … chyba

Share

Jakoś nie mogę pozbyć się świątecznego nastroju. Cynamon rozgrzewa i pachnie tak domowo, że trudno mu się oprzeć. Z okazji końca świątecznych ferii zrobiłam ostatnie szybciutkie pierniczki. Dziś nie takie do wykrajania i zdobienia ale piernikowe poduszeczki - chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Są niezbyt słodkie a cytrynowy lukier pasuje do nich idealnie.


Dobrze że z porcji ciasta wychodzi ich prawie 50 sztuk, bo zanim wyjęłam z piekarnika drugą porcję pierwszej już prawie nie było.


Przepis pochodzi ze strony https://gotuj-sie-do-gotowania.blogspot.com.


Składniki:
150g brązowego cukru
1 jajko
1 łyżka kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
260g mąki
150g śmietany 18%
1/2 łyżeczki sody
skórka z 1 cytryny
skórka z 1/2 pomarańczy
lukier:
3 łyżki soku z cytryny
10 łyżek cukru pudru


Rozgrzej piekarnik do 190stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
W misce zmiksuj śmietanę, cukier, sodę i jajko. Dodaj skórki z cytryny i pomarańczy, kakao, przyprawę do pierników, cynamon oraz mąkę. Wymieszaj jeszcze raz dokładnie.
Zmocz dłonie w zimnej wodzie, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce zachowując odstępy. Piecz 12-14 minut.
Wymieszaj sok z cytryny i cukier puder. Tak przygotowanym lukrem dekoruj upieczone pierniczki.


Smacznego!


Spróbuj także:
Migdałowo-cynamonowe ciasteczka
Babeczki jaglane z żurawinami
Na świątecznym stole - piernik z powidłami

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony