Ostatnie komentarze
08Gru2017
godz. - 13:19

Zimowe naleśniki

Share

Dopasowując się do zimowej aury za oknem przygotowałam dziś zimowe naleśniki. Mój syn powiedział, że wyglądają jak posypane śniegiem. Doskonale również wpisują się w przedświąteczne smaki. Cynamon, imbir i żurawiny to przecież typowo grudniowe składniki. Rozgrzewają, poprawiają humor, pięknie pachną i sprawiają, że człowiek ma ochotę natychmiast ubrać choinkę.


Dodatkową motywacją do zrobienia naleśników jest miłość mojego syna, do tego dania. Przyznam szczerze, że wcale mu się nie dziwię.


Składniki:
naleśniki:
300ml mleka
300ml gazowanej wody
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki razowej
100ml oleju
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
nadzienie:
350g białego sera
3 łyżeczki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
150ml jogurtu naturalnego
300g żurawiny
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka tartego imbiru
50ml soku pomarańczowego


Mleko, wodę, jajko, olej i sól wymieszaj dokładnie. Dodaj cynamon i stopniowo mąkę i mieszaj przy pomocy miksera, tak aby uzyskać gładkie, lejące ciasto (jeśli konsystencja ciasta nie jest właściwa dodaj odpowiednią ilość wody lub mąki). Wylej na gorącą patelnię porcję ciasta rozprowadź poruszając patelnią. Usmaż z jednej strony. Kiedy całkowicie zniknie surowe ciasto przełóż na drugą stronę. Smaż jeszcze chwilkę. Odłóż na talerz.
Z sera, jogurtu, cukru i cukru waniliowego zrób farsz. Ja ugniatam go dokładnie po prostu widelcem, ale możesz użyć blendera, jeśli wolisz bardziej gładka masę.
Żurawinę umyj. Dodaj do niej sok pomarańczowy, cukier i imbir i gotuj około 10-15 minut. Spróbuj i dodaj jeszcze cukier, jeśli w Twojej opinii konfitura jest zbyt kwaśna.
Na każdy naleśnik nakładaj serowy farsz i żurawinę. Zwiń naleśnik i posyp cukrem pudrem.


Smacznego!


Spróbuj także
Naleśniki inaczej
Czekoladowe naleśniki z jabłkami
Wiosenne naleśniki

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony