Ostatnie komentarze
15Lis2019
godz. - 11:24

Francuskie tosty z karmelizowanymi gruszkami

Share

Dzisiaj chciałaby podzielić się z Wami przepisem na doskonałe jesienne śniadanie do celebrowania. Może to być także propozycja podwieczorku do której podajcie gorącą herbatę lub aromatyczną czarną jak smoła kawę. Francuskie tosty z karmelizowanymi gruszkami przygotowuje się w kilka chwil więc zostaje baaaaardzo dużo czasu na delektowanie się i cieszenie miłym towarzystwem.


Jeśli będziecie chcieli przygotować wytrawną wersję śniadania na przykład z boczkiem i jajkiem sadzonym wybierzcie dobre pełnoziarniste pieczywo tostowe. Kiedy chcecie tak jak ja rano delektować się słodkimi smakołykami wybierzcie chałkę, żadne inne pieczywo nie będzie w takim wydaniu smakowało lepiej.


Składniki (2 porcje)
6 kromek chałki
150ml mleka
2 jajka
3 łyżki masła klarowanego
2 duże dość twarde gruszki
3-4 łyżki syropu klonowego
2-3 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki cynamonu


Gruszki umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni dobrze rozgrzej syrop klonowy, dodaj gruszkę sok z cytryny i gotuj przez chwilę aż gruszka zrobi się szklista, ale jeszcze będzie dość twarda.
W do jednego głębokiego talerza wbić dwa jajka i lekko je roztrzepać. Do drugiego wlej mleko. Na patelni roztop masło. Kromki chałki najpierw obtaczaj w mleko potem w jajku i smaż na złoto.
Podawaj od razu z karmelizowanymi gruszkami.


Smacznego!


Spróbuj także:
Oliwkowe kanapki na drugie śniadanie
Rogale z serem na wakacyjne śniadanie
Bruschetta z pomidorami i awokado

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony