Ostatnie komentarze
31Sty2020
godz. - 19:29

Coś do chleba – pasta ze słonecznika

Share

Odkurzyłam ostatnio stare przepisy na pasty, humus i inne sympatyczne smarowidła do chleba. Dziś polecam pastę z ziaren słonecznika wzbogaconą suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Jest pyszna i była naprawdę miłą odmianą po warzywnych kanapkach. Mój mąż doprawiał ją sobie chrzanem a dzieci poprosiły, żebym następnym razem zrobiła bez suszonych pomidorów, bo od dziś ich nie lubią Mrugnięcie


Składniki:
100g słonecznika
4 suszone pomidory
6-8 czarnych oliwek
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz


Pestki słonecznika zalej zimną wodą i zostaw na parę godzin. Odsącz i zblenduj dokładnie z 2 suszonymi pomidorami, czosnkiem i sokiem z cytryny. Dolej odrobinę wody i blenduj dalej aż pasta uzyska odpowiednią teksturę i konsystencję. Wciąż jest za gęsta dodaj jeszcze odrobinę wody. Pozostałe suszone pomidory i czarne oliwki pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do pasty, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Podawaj ze świeżym chlebem i natką pietruszki.


Smacznego!

 


Spróbuj także:
Oliwkowe kanapki na drugie śniadanie
Idealna śniadaniowa propozycja - serek labneh z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim
Coś do chleba, czyli pasty z wędzonej makreli

 

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony