Ostatnie komentarze
23Sie2017
godz. - 15:17

Zupa śliwkowa z kluseczkami z kaszy manny

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Chociaż śliwki kojarzą się nam raczej z jesienią, to już pierwsze wczesne odmiany można kupić w połowie sierpnia. Poza najpyszniejszym na świecie ciastem śliwkowym lub migdałowo-śliwkową tartą owoce te doskonale nadają się do przygotowania zupy. Moja mama podawała ją z makaronem. Ja znalazłam na stronie Lidla przepis na kluseczki z kaszy manny. Z podobnymi zwanymi w moim domu kluskami kładzionymi (z mąką zamiast kaszy manny) podaję czasem gulasz.


Nie czekam specjalnie na jesień ale dziś przygotowałam tę zupę. Z listkiem mięty jest świetną alternatywą na letni wczesny obiad. Dzięki dodatkowi soku z czarnej porzeczki zupa ma lekko kwaskowy smak i głębszy kolor.


Składniki:
zupa:
1kg śliwek węgierek
100 ml soku z czarnej porzeczki (może być nektar z hortexu lub z własnej spiżarni)
300ml soku jabłkowego
120g brązowego cukru (+ 2 łyżki do klusek)
pół łyżeczki cynamonu
Śliwki umyj, wyjmij pestkę i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w garnku razem z resztą składników i gotuj przez około 25 minut. Dopraw do smaku cukrem jeśli potrzeba.


kluseczki:
125ml mleka
2 łyżeczki masła
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
50g kaszy manny błyskawicznej
1 jajko

Mleko zagotuj z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Zdejmij z ognia wsyp kaszę i dokładnie wymieszaj. Przełóż do miski, dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Zagotuj dużą ilość osolonej wody w garnku. Nakładaj łyżką porcje masy do wrzącej wody. Gotuj około 5 minut. Odsącz. Na talerz nałóż zupę z kawałkami śliwek, dekoruj kluseczkami i listkami mięty.


Smacznego!


Spróbuj także:
Ogórkowy chłodnik
Zupa jagodowa
Wiosenny szpinakowo-czosnkowy krem

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony