Ostatnie komentarze
08Mar2021
godz. - 22:09

Wegetariańskie bolognese

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Chyba wszystkie dzieci kochają spaghetti. Moje też, ale oboje gustują w innych rodzajach. Córka tak jak ja kocha wszystkie kluchy i bez szemrania zjada każdy spaghetti z każdym rodzajem sosu. Syn jest znacznie bardziej wybredny i gustuje właściwie wyłącznie w bolognese. Przyznam, że ja też lubię, ale ile można jeść kluchy z tym samym sosem nawet jeśli jest on pyszny i ulubiony. Jak prawdziwa kobieta nie mogłam się zdecydować i trochę zmieniłam a trochę nie. Sos bolognese został ale zamiast mięsa jest soczewica. W domu zaakceptowane a talerze wylizane do czysta. I tak lubię.


Składniki (2 porcje)
100g zielonej soczewicy
500ml passaty pomidorowej
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łodyga selera naciowego
1 papryka czerwona
250ml bulionu
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżka oliwy
2 łyżki parmezanu albo serowej posypki z nerkowców
sól, pieprz


Czosnek, szalotkę i chili pokrój w drobną kostkę. Seler naciowy pokrój w plasterki. Na patelni podgrzej olej i podsmaż warzywa. Dodaj soczewicę i smaż jeszcze przez chwilę. Dolej bulion i gotuj na niedużym ogniu około 15-20 minut. Dodaj passatę pomidorową, oregano, paprykę w proszku i gotuj jeszcze 10 minut. Świeżą paprykę pokrój w kostkę dodaj 5 minut przed końcem gotowania. Jeśli jest to konieczne dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente. Podawaj z sosem i parmezanem albo serową posypką wege.


Smacznego!


Spróbuj także:
Moje spaghetti bolognese
Moje spaghetti alla carbonara
Bucatini z ricottą i pistacjami

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony