Ostatnie komentarze
26Lut2021
godz. - 23:46

Tajska zupa z krewetkami

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Dzisiaj przepis na jedną z najszybszych i najpyszniejszych zup jakie ostatnio jadłam. Lekko kokosową ostrą zupę z warzywami i krewetkami podałam z pszennym makaronem chińskim, ale równie dobrze będzie smakować z ryżem. Dla koneserów azjatyckich smaków nieodzownym dodatkiem do tej zupy powinna być świeża kolendra. Dla tych, którzy za nią nie przepadają polecam posypać zupę posiekaną pietruszką albo szczypiorkiem. Smak będzie nieco inny ale też doskonały.


Składniki:
300g krewetek surowych bez pancerzyków
1 łodyga trawy cytrynowej
kawałek imbiru
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1l bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła
400ml mleczka kokosowego
250g świeżego groszku cukrowego lub zielonej fasolki szparagowej
kolendra lub pietruszka
cytryna


Szalotkę, imbir, czosnek i chili posiekaj drobno. Trawę cytrynową obierz ze zdrewniałej warstwy i trzonkiem noża lekko ją stłucz, żeby uwolniła aromat. Na patelni roztop masło, dodaj posiekane warzywa i lekko podsmaż. Dodaj umyty groszek cukrowy lub fasolkę i smaż jeszcze chwilę. Dodaj bulion, trawę cytrynową i gotuj 5-7 minut. Dodaj mleczko kokosowe i zagotuj. Dodaj świeże obrane z pancerzyków krewetki. Gotuj aż krewetki zwiną się i zrobią różowe. Wyłącz palnik. Dopraw zupę solą pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą lub pietruszką.


Smacznego!


Spróbuj także:
Koperkowa zupa rybna
Wypasiona zupa rybna
Ucha – moja rosyjska zupa rybna

 

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony