20Mar2019
godz. - 22:00

Roladki z indyka w musztardowym sosie ze szparagami

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Niedzielne rodzinne obiady to dla mnie wyzwanie. Z jednej strony chciałabym, żeby były trochę inne, bardziej odświętne niż codzienne a z drugiej strony nie chcę stać w kuchni cały dzień. Niedzielne przedpołudnie to doskonały czas na rodzinny spacer albo robienie nic z książką i dobrą kawą. Staram się więc przygotować takie dania, które przy niedużym zaangażowaniu w przygotowanie gotują się same.


Dziś propozycja mojego niedzielnego dania: roladki z indyka z kremowym kozim serem i szynką dojrzewającą w sosie z dodatkiem musztardy francuskiej i koniaku. Podałam je ze szparagami z pistacjową kruszonką. Polecam, to było naprawdę pyszne.


Składniki (4 roladki)
4 spore sznycle z indyka
4 plastry szynki dojrzewającej
100g kremowego serka koziego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
czerwona papryka
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
250ml bulionu
pół cebuli
1 ząbek czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
50ml koniaku
pęczek szparagów
4 łyżki posiekanych pistacji
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz


Sznycle z indyka rozbij i dopraw solą i pieprzem. Serek kozi wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Każdy sznycel posmaruj serkiem, nałóż plaster szynki, paprykę i zwiń w rulonik. Zepnij roladki wykałaczkami. Na oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Zdejmij warzywa. Otocz roladki w mące i obsmaż mocno na oleju. Dolej bulion, dodaj cebulę i czosnek, rozmaryn, koniak i duś 40 minut, uzupełniając płyn bulionem jeśli potrzeba. Wyjmij roladki, sos przecedź przez sitko. Gotuj przecedzony sos, aż będzie miał odpowiednią konsystencję, dodaj musztardę, dopraw solą i pieprzem. Włóż roladki do sosu.
Wymieszaj posiekane pistacje z oliwą, sokiem z cytryny i syropem klonowym. Szparagi obierz i ugotuj al dente. Na talerzu ułóż roladki, polej sosem. Wokół ułóż szparagi i posyp pistacjową kruszonką. Podawaj od razu.


Smacznego!


Spróbuj także
Klasyka - bitki wołowe
Pieczona karkówka z piwnym sosem
Ajwarowy gulasz wieprzowy

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony