Ostatnie komentarze
29Wrz2020
godz. - 11:58

Powrót do tradycji – zrazy zawijane

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Rolada zwana inaczej zrazem zawijanym to farsz zawinięty w płat mięsa. Najczęściej jest to spory płat wołowego mięsa, ale czasem przygotowuję roladki z mięsa indyczego. Tradycyjnie farsz to boczek, ogórek kiszony, cebula, czasem również skórka razowego chleba. Mięso jest doprawione musztardą, solą i pieprzem. Na Górnym Śląsku jest ona często podawana z modrą kapustą oraz kluskami śląskimi. W moim domu do zrazów zawsze były buraczki zasmażane oraz kasza gryczana. Taki właśnie tradycyjny obiad zaserwowałam dziś mojej rodzinie. Było pysznie!


Składniki:
4 duże płaty wołowego mięsa
1 szalotka
2 nieduże ogórki kiszone
4 duże płaty wędzonego boczku
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
sól, pieprz
sos:
2 szalotki
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 ziarenka jałowca
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
500ml bulionu wołowego
100ml czerwonego wytrawnego wina
1 śliwka węgierka
1 łyżka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz


Płaty mięsa rozbij dokładnie. Dopraw solą i pieprzem. Każdy płat posmaruj musztardą. Na płat nałóż plaster boczku, kawałki ogórka, kawałki szalotki i zwiń ciasno. Zabezpiecz wykałaczkami lun nicią spożywczą. Roladki otocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki na złoty kolor.
Posiekaj czosnek szalotki i papryczkę chili. Na patelni roztop masło. Dodaj warzywa i smaż przez chwilę. Dolej wino i poczekaj aż prawie całkowicie odparuje. Śliwkę umyj, przekrój na połówki i usuń pestkę. Dodaj śliwkę, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie jałowiec i liście laurowe na patelnię z warzywami. Dolej bulion i zagotuj.
Dodaj do sosu obsmażone roladki. Gotuj aż mięso będzie miękkie (około 2 godziny). Wyjmij roladki na talerz. Z sosu wyjmij wszystkie przyprawy i gałązki ziół. Resztę zblenduj na gładki sos. Dopraw solą pieprzem i słodką papryką. Roladki włóż ponownie do gotowego sosu. Zagotuj. Podawaj gorące.


Smacznego!


Spróbuj także:
Grillowane polędwiczki na szybki niedzielny obiad
Aromatyczny gulasz z kaczki
Duszony królik w sosie z brandy i z ciecierzycą

 

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony