15Maj2019
godz. - 16:22

Pobałaganiony obiad z pieczonych warzyw i komosy

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Dziś chciałabym podsunąć pomysł na warzywny bałagan na talerzu. Jest to danie, które zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda. Tym razem więc robię wyjątek od zasady, że najpierw jemy oczami, zamykam oczy i wcinam Mrugnięcie Podstawowymi składnikami tego dania są pieczone warzywa: kalafior, rzodkiewki i marchewka, pomidorki oraz komosa. Dodatkami są prażone płatki migdałów i rzeżucha. Na początku dodatkiem miał być również sos czosnkowy, ale ponieważ w planach było wyjście „do ludzi" z szacunku dla nich przygotowałam jogurtowy sos chrzanowy. Pasował doskonale.


Składniki (2 porcje)
pół kalafiora
8 rzodkiewek
2 marchewki
10 pomidorków koktajlowych
papryczka chili
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
4 łyżki płatków migdałowych
rzeżucha
150g jogurtu naturalnego
2 łyżki chrzanu
8 łyżek gotowanej komosy


Piekarnik rozgrzej do 185stC.
Kalafiora podziel na mniejsze kawałki. Rzodkiewki przekrój na połówki. Marchewkę obierz i pokrój w 1cm plasterki. Warzywa włóż do miski, dodaj oliwę, tymianek, posiekaną papryczkę chili, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj dokładnie. Warzywa włóż do naczynia żaroodpornego i przecz około 20 minut. Dodaj pomidorki i piecz 5-7 minut. Jogurt naturalny wymieszaj z czosnkiem i dopraw sola i pieprzem. Na talerz wyłóż warzywa, dodaj komosę. Posyp uprażonymi płatkami migdałów i rzeżuchą.


Smacznego!


Spróbuj także:
Obiadowa sałatka z penne i groszkiem cukrowym
Pieczone rzodkiewki - niecodzienna pyszna przekąska
Prosta sałatka z pieczonej marchewki

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony