12Sie2019
godz. - 22:11

Pierogi z soczewicą

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Kiedy zdarza mi się pytać obcokrajowców o najlepsze polskie potrawy często wymieniają żurek i pierogi. Większość krajów ma swoje odmiany pierogów ale podobno tylko u nas można spotkać różnorodność farszów. Właściwie można znaleźć pierogi na każdą okazję. Pierogi dla siebie znajdą zarówno wegetarianie jaki i wielbiciele mięsa. Dzieci często gustują w pierogach na słodko. Legendarne są przecież pierogi z jagodami, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie. Warto wspomnieć również o królewskich bożonarodzeniowych pierogach z kapustą i grzybami.


W moim domu najchętniej zjadamy pierogi z mięsem i ruskie. Okazjonalnie robię również pierogi z różnymi innymi farszami: z boczniakami, szpinakiem, kaszą gryczaną i serem. Tym razem mój wybór padł na soczewicę. Wybrałam zieloną soczewicę, która nie rozpada się tak łatwo jak czerwona zatem farsz z niej zrobiony jest bardziej zwarty i lepiej nadaje się do zawinięcia w ciasto.


Składniki:
ciasto:
500g mąki pszennej
4 łyżki oleju
250-300 ml wrzącej wody
szczypta soli
farsz:
100g suchej zielonej soczewicy
2 ząbki czosnku
1 spora cebula
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
sól, pieprz


Soczewicę mocz w wodzie przez 20 minut. Odcedź i następnie zalej podwójną ilością wody i gotuj przez 20 minut. Odcedź i ostudź. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoto na maśle. Dodaj do soczewicy i wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Do miski wsyp mąkę, sól i dodaj olej. Wrzącą wodą zalej mąkę, tak żeby na mące była warstwa wody. Nie mieszaj. Przykryj i zostaw na 15 minut. Po tym czasie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Posyp stolnicę odrobiną mąki. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij kółeczka. Nadziej farszem, zlep brzegi palcami formując „falbankę". Gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia w osolonej wodzie. Podawaj gorące ze zrumienioną cebulką i boczkiem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Pierogi z kaszą bulgur i cukinią.
Zaklinanie rzeczywistości – pierogi z serem na słodko
Pierogi z boczniakami

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony