19Lut2016
godz. - 08:53

Pierogi z boczniakami

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Dopóki na restauracyjnym rynku w Polsce nie pojawiły się pierogarnie serwujące pyszności ze każdym możliwym i niemożliwym nadzieniem w moim domu pierogi były świętem. Pamiętam jak z mamą lepiłyśmy pierogi i układałyśmy je w równych rządkach po 10 sztuk. Dla dużej rodziny powstawały przemysłowe ilości tych obiadowych pyszności. W moim domu robię najczęściej pierogi z mięsem i warzywami wykorzystując zawartość garnka z rosołu. Podaję je albo smażone na złoto albo świeżutko ugotowane z uprażoną na maśle cebulką.


Sekretem domowych pierogów jest ciasto. Każda gospodyni ma swój własny sekretny przepis, na podstawie którego powstaje miękkie i elastyczne ciasto. Farsz można przygotować właściwie ze wszystkiego. Dziś przepis na pierogi z boczniakami.


Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej + mąkę do posypania stolnicy
½ łyżeczki soli
60ml oleju
200ml gorącej wody


Wodę zagotuj i odstaw na 5-10 minut. Na stolnicę wysyp mąkę, sól. Zrób dołek, wlej olej, wodę i zagnieć miękkie, gładkie i elastyczne ciasto.


Farsz:
250g boczniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki z pietruszki
8 suszonych pomidorów
10 orzechów włoskich
2 łyżeczki octu balsamicznego
łyżka masła
sól, pieprz


Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę zeszklij na maśle. Boczniaki umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wrzuć do cebuli, dodaj ocet balsamiczny i smaż około 10 minut na niedużym ogniu. Pomidory pokrój w kostkę a orzechy osiekaj. Pomidory i orzechy dodaj do grzybów, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj natkę z pietruszki i wymieszaj.


Posyp stolnicę odrobiną mąki. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij kółeczka. Nadziej farszem, zlep brzegi palcami formując „falbankę". Gotuj 8 minut w osolonej wodzie od wypłynięcia. Podawaj gorące ze zrumienioną na maśle cebulą.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony