Ostatnie komentarze
09Gru2019
godz. - 20:52

Pęczotto z pieczarkami, szpinakiem i cheddarem

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Pęczotto i risotto to ostatnio moje ulubione dania. Risotto to danie, które wymaga zaangażowania i wyczucia. Jedna chochelka wywaru za dużo i zamiast risotto mamy rozgotowaną ryżową brejkę. Pod tym względem pęczotto jest łatwiejsze. Nie znam chyba nikogo komu udałoby się rozgotować pęczak Mrugnięcie


Zasada gotowania risotto i pęczaku jest w zasadzie taka sama. Gotujemy powoli dodając chochelka po chochelce gorący wywar aż otrzymamy wspaniałą kremową konsystencję. Ponieważ kasza i grzyby to dobrzy kumple dziś postanowiłam przygotować pęczotto z pieczarkami oraz szpinakiem. Zamiast tradycyjnego dla risotto parmezanu dodałam starty cheddar. Doskonale skomponował się z grzybami kaszą i szpinakiem.


Składniki (2 porcje)
120g pęczaku
1 szalotka
2 ząbki czosnku
0,5kg pieczarek
2 garście młodego szpinaku
4 łyżki startego cheddara
3 spore łyżki masła
2 łyżki pistacji
150ml białego wytrawnego wina
1,5l bulionu warzywnego


Pieczarki oczyść, odkrój nóżki. Nóżki i kilka kapelusików pokrój w drobniutką kostkę i podsmaż na łyżce masła. Zalej warzywnym bulionem i gotuj około 30 minut. Zmniejsz płomień tak żeby bulion był cały czas gorący.
Resztę pieczarek pokrój w plasterki i podsmaż na złoto. Odłóż na później.
Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Roztop na patelni z grubym dnem 1 łyżkę masła i lekko podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj pęczak i smaż chwilę cały czas mieszając. Wlej wino i odczekaj aż wyparuje. Teraz dolewaj łyżka po łyżce gorący pieczarkowy wywar. Za każdym razem czekaj aż płyn wyparuje zanim wlejesz następną porcję. Pod koniec gotowania dodaj podsmażone na złoto pieczarki i umyty szpinak. Gotuj 2-3 minuty i wyłącz palnik. Dodaj resztę masła, połowę sera i mieszaj, aż całość nabierze aksamitnej konsystencji. Przed podaniem posyp resztą cheddara oraz orzeszkami pistacjowymi.
Podawaj od razu.


Smacznego!


Spróbuj także:
Moje pęczotto z kurkami
Odświeżający obiad na upalny dzień
Kokosowe risotto z jabłkami i chrupiącą kruszonką

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony