04Lis2019
godz. - 18:45

Naleśniki prawie-jak-Rafaello

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Kiedy byłam mała mogłam zjeść dowolną ilość pralinek Rafaello. Połączenie chrupiącej otoczki, białej czekolady, migdałów i wiórków kokosowych działało na mnie jak magnes. Teraz też lubię Rafaello, ale zjadam je sporadycznie. Jak to jest, że w młodości mogłam jeść dowolną ilość słodyczy i ciągle wyglądałam jak patyczek a teraz nawet myśl o słodyczach powoduje wzrost wagi. Uważam, że to niesprawiedliwe. Dorośli też czasem lubią sobie poprawić humor czymś pysznym i słodkim.


Na dziś zaplanowałam na obiad naleśniki. Przypomniały mi się również pralinki Rafaello i postanowiłam połączyć obie przyjemności. Powstały smakowite ale zupełnie niedietetyczne ale pyszne naleśniki prawie-jak-Rafaello. Jeśli tak jak ja macie sentyment do tych pralinek – takich naleśników koniecznie musicie spróbować.


Składniki:
ciasto na 12 naleśników (patelnia 20cm):
300ml mleka kokosowego
300ml gazowanej wody
100ml oleju
1 jajko
8 czubatych łyżek mąki
szczypta soli
farsz:
250g białego sera półtłustego
150g jogurtu naturalnego)
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki posiekanych migdałów
3 łyżki wiórków kokosowych
kruszonka
40g wiórków kokosowych
200g masła
1 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
50g białej czekolady
4 łyżki płatków migdałowych


Mleko kokosowe, wodę, jajko, olej i sól wymieszaj dokładnie. Dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj przy pomocy miksera, tak aby uzyskać gładkie, lejące ciasto (jeśli konsystencja ciasta nie jest właściwa dodaj odpowiednią ilość wody lub mąki). Wylej na gorącą patelnię porcję ciasta rozprowadź poruszając patelnią. Usmaż z jednej strony. Kiedy całkowicie zniknie surowe ciasto przełóż na drugą stronę. Smaż jeszcze chwilkę. Odłóż na talerz.
Z sera, jogurtu, cukru i cukru waniliowego, posiekanych migdałów i wiórków kokosowych zrób farsz, ugniatając widelcem.
Umieść wiórki, cukier i masło na patelni. Smaż mieszając kilka minut aż masło się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Na każdy naleśnik nakładaj farsz i zwiń w rulonik Lekko podsmaż na patelni, polej roztopioną białą czekoladą, posyp kokosową kruszonką i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.


Smacznego!


Spróbuj także:
Zimowe naleśniki
Zielone wiosenne naleśniki z wędzonym pstrągiem i kozim serem
Naleśnikowe marzenia

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony