Ostatnie komentarze
19Cze2017
godz. - 09:55

Najlepsza zupa na upał - rzodkiewkowy chłodnik

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Właściwie nie przepadam za zimnymi zupami. Mój mąż zawsze narzeka, ze podaję je za gorące. Wyjątkami są rzecz jasna chłodniki. Do tej pory robiłam klasyczny chłodnik z botwinki i biały - miętowo ogórkowy. Za tym pierwszym nie przepada mój synek. Różowa zupa jest przecież taka niemęska Mrugnięcie.


Ostatnio zrobiłam kolejną wersję tej letniej zupy. Kremowy rzodkiewkowy chłodnik z tymiankowo czosnkową nutą jest orzeźwiający, bardzo smaczny a przygotowuje się go dosłownie w kilka chwil. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami obficie posypanymi koperkiem. To doskonała propozycja na szybki i mało pracochłonny obiad w upalny letni dzień. No i jest tylko trochę różowy ...


Przepis pochodzi z „Smaków życia: Agnieszki Maciąg.


Składniki (4 porcje)
2 pęczki rzodkiewek
1l jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz


Rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek rozgnieć. Wymieszaj rzodkiewki z czosnkiem, szczypiorkiem i tymiankiem. Dodaj jogurt naturalny, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Podawaj z gorącymi młodymi ziemniakami z koperkiem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Chłodnik najbardziej letnia zupa
Ogórkowy chłodnik
Zupa jagodowa

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony