Ostatnie komentarze
30Cze2020
godz. - 21:11

Mięsna zupa serowa ze szparagami

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Dziś propozycja jednogarnkowego dania, sycącego, pysznego, które zadowoli najbardziej wybredne gusta. Przygotowuję ją albo kiedy mam ochotę na coś ciepłego w długie jesienne popołudnia albo kiedy zwyczajnie nie chce mi się przygotowywać drugiego dania. Po takim daniu po prostu nie jest konieczne. Jest to również danie doskonałe na biwak. Wystarczy jeden turystyczny palnik, jeden większy garnek no i składniki. Mało brudzenia to mało zmywania. A to miła odmiana podczas gotowania w prowizorycznych warunkach.


Składniki:
500g mielonego mięsa
1 por
3 serki topione
1l bulionu warzywnego
1 puszka kukurydzy
2 pęczki szparagów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 puszka mleczka kokosowego
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżki oleju
sól, pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku


Cebulę, czosnek i papryczkę chili pokrój w kosteczkę. Pora umyj i pokrój w plasterki. Szparagi pokrój w 1,5 cm kawałki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę chili, dodaj pora i duś przez 3-5 minut (nie dopuść do zbrązowienia cebuli i pora). Dodaj mięso i smaż przez parę minut. Dodaj bulion, liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj 15 minut. Dodaj serki topione, mieszaj aż się roztopią i gotuj 10 minut. Dodaj szparagi, kukurydzę i mleczko kokosowe. Dopraw solę i pieprzem. Gotuj 5 minut. Podawaj gorącą zupę ze szczypiorkiem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Zupa gołąbkowa – pyszny obiad jednogarnkowy
Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
Zupa chili con carne

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony