Ostatnie komentarze
14Cze2017
godz. - 13:30

Lucjan z piekarnika, czyli lekki i elegancki obiad w pół godziny

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Ryby lubią u nas wszyscy domownicy. Robiłabym je znacznie częściej niż dziś, gdyby nie brak zaufanego sklepu, w którym mogę kupić smaczną i świeżą rybę. Dziś testowaliśmy jeden z poleconych niedużych rybnych sklepów. W tym małym osiedlowym sklepie możecie znaleźć produkty z rzek, jezior i mórz a także inne z hodowli i upraw ekologicznych. My się nie zawiedliśmy i sklepik ten będziemy odwiedzać częściej.


Dzisiaj na nasz stół trafiły świeżutkie filety z lucjana znanego również jako red snapper. Na surowo ryba ma jasny czerwony kolor, a po upieczeniu mięso jest białe i delikatne. Podałam je w towarzystwie zielonych szparagów i ciekawej w smaku salsy z ogórków małosolnych. Dużą zaletą tego dania jest jego smak, efektowny wygląd a także to, że przygotowanie całości zajęło mi 30 minut. Bardzo lubię tak przygotowywać posiłki!


Składniki (4 porcje)
800g filetów z lucjana
6 gałązek tymianku
3 gałązki rozmarynu
4 ząbki czosnku w łupinkach
sól, biały pieprz
salsa
4 ogórki małosolne
pół papryki czerwonej
pół papryczki chili
2 ząbki czosnku (obrane)
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki miodu
sok z połowy cytryny
dodatkowo:
2 pęczki szparagów


Najpierw przygotuj salsę. Ogórki i czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Czosnek i czerwoną paprykę drobno posiekaj. Ogórki, dwa rodzaje papryki, czosnek i szczypiorek dokładnie wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny, miodem i odstaw do lodówki na 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Papier skrop odrobiną oliwy z oliwek. Filety ryby podziel na odpowiadające Ci kawałki i dopraw solą i białym pieprzem. Ułóż na papierze wraz z czosnkiem rozmarynem i tymiankiem i piecz pod przykryciem 20 minut.
Szparagi oczyść, usuń zdrewniałą część, obierz jeśli lubisz i potrzebujesz i ugotuj al dente w osolonej wodzie (około 8-10 minut).
Na talerzu ułóż szparagi, 2 łyżki salsy. Na nich kawałek ryby. Udekoruj odrobiną salsy i gałązkami rozmarynu.


Smacznego!


Spróbuj także:
Łosoś smażony na wodzie
Labraks pieczony z ziołami
Ryba w cieście piwnym

 

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony