Ostatnie komentarze
03Mar2021
godz. - 23:33

Grzybowy gulasz z fasoli

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Czy wiecie, że na świecie jest uprawianych 400 odmian fasoli? Jest ona bogatym źródłem wapnia, fosforu i potasu. Ma również rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Fasola jest trzecim po soi i grochu źródłem białka, jest więc dobrym zamiennikiem mięsa. Fasola jest niestety ciężkostrawna dlatego nie jest polecana małym dzieciom, osobom starszym i tym z kłopotami jelitowymi. Dziś propozycja gulaszu z fasoli i grzybów. Jest pyszny, chociaż nie dietetyczny, ale raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić.


Składniki:
300g fasoli Jaś
200g boczniaków
250g pieczarek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki kminku
sól, pieprz


Fasolę namocz na noc w nieosolonej wodzie. Rano wylej wodę wlej świeżą, dodaj kminek i gotuj fasolę aż będzie miękka. Posól pod koniec gotowania. Boczniaki oczyść i pokrój w paski. Pieczarki oczyść i pokrój na ćwiartki. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni roztop masło. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj grzyby i smaż aż odparuje woda. Dodaj grzyby, majeranek i tymianek do fasoli i gotuj jeszcze 7-10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.


Smacznego!


Spróbuj także:
Kotlety z czerwonej fasoli
Pieczarki faszerowane szpinakiem
Łatwo można się pomylić - gulasz z boczniaków

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony