Ostatnie komentarze
04Gru2017
godz. - 15:53

Delikatna zupa z topinamburu

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Topinambur zwany inaczej słonecznikiem bulwiastym lub ziemną gruszką znany jest w Polsce od pierwszej połowy XVIII wieku. Jest warzywem szczególnie polecanym diabetykom ponieważ obniża poziom glukozy we krwi. Sięgnąć po niego powinni również ci, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy. Topinambur zawiera spore ilości potasu wpływa zatem na obniżenie ciśnienia tętniczego a inulina w nim zawarta redukuje poziom cholesterolu.


Opakowania z topinamburem oglądałam nieufnie wiele razy. Dopiero zupa, którą jadłam w jednej z warszawskich restauracji przekonała mnie, że warto go kupić. Przygotowałam swoją wersję zupy krem z topinamburu. Podstawowy przepis znalazłam na stronie www.zakochnewzupach.pl. Doprawiłam ją jednak po swojemu. Zupę podałam z chipsami z pieczarek oraz pietruszkową oliwą. Była naprawdę pyszna.


Składniki (4 porcje):
500g topinamburu
200g ziemniaków
1 duża cebula
2 łyżki oleju
500ml bulionu warzywnego
400ml mleka kokosowego
2 pieczarki
garść pietruszki
2 łyżki oliwy
sól i biały pieprz


Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Topinambur i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i smaż przez chwilę na niedużym ogniu. Nie zrumieniaj warzyw. Przełóż warzywa do garnka dolej bulion i gotuj aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj mleczko kokosowe i dopraw solą i białym pieprzem. Zmiksuj zupę bardzo dokładnie. Jeśli będzie za gęsta dodaj nieco więcej bulionu. Pieczarki pokrój na bardzo cieniutkie plasterki. Obsmaż je na patelni na niewielkiej ilości oleju aż będą złote i chrupiące. Natkę z pietruszki rozetrzyj ze szczyptą soli w moździerzu. Ciągle rozcierając dodaj oliwę. Gorąca zupę podawaj z chipsami z pieczarek i oliwą.


Smacznego!


Spróbuj także
Wiosenny szpinakowo-czosnkowy krem
Zupa kurkowa z kaszą jaglaną.
Mocna i rozgrzewająca - zupa paprykowo-pomidorowa

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony