Odświeżający obiad na upalny dzień
W upalne letnie popołudnie można przygotować skrajnie różne dania albo dobrze doprawione grillowane mięso albo lekkie warzywne danie lub sałatkę. Ja zdecydowanie gustuję w tych drugich odświeżających daniach. Ponieważ od wielu dni pogoda rozpieszcza nas słońcem i błękitnym niebem przygotowuję najczęściej różne wersje warzywnych lekkich dań. Dziś mój wybór padł na kaszę jęczmienną, moje ulubione szparagi i grillowane warzywa: cukinię i paprykę. Chrupiący sos z orzechów nerkowca i pistacji doskonale komponował się z kaszą i warzywami. Nieodzownym dodatkiem do tego dania, nie tylko dekoracyjnym, okazała się również świeża natka pietruszki. Obiad petarda, tak ocenił je mój mąż. Może i Wy się skusicie?
Składniki (2 porcje)
100g kaszy jęczmiennej
1 nieduża cukinia
1 papryka
1 pęczek szparagów
2 łyżki oliwy
sos:
garść orzechów nerkowca
garść pistacji
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
natka pietruszki




. No chyba, że chcemy, żeby to był ostatni lunch, który zjemy w biurze lub chcemy, żeby nas długo wspominano. Poza tym powinien być również łatwy do odgrzania, lub taki, który można ze smakiem zjeść bez odgrzewania. Doskonale sprawdzają się więc wszelkiego typu sałatki wzbogacone kaszami (oczywiście bez sosu czosnkowego). Dobrze, jeśli jest to danie, które odgrzewane smakuje równie dobrze, jak tuż po ugotowaniu i dodatkowo ładnie wygląda. Kiedy poskładamy te wszystkie cechy otrzymamy lunch doskonały lub ... musimy iść do pobliskiej restauracji.

