Ostatnie komentarze
27Pa2017
godz. - 08:52

Pomarańczowy crème brûlée z kaszy jaglanej

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Jeden z naszych znajomych powiedział ostatnio, że w zasadzie sam nie gotuje. Zjada to, co przygotuje mu żona, czasem coś zdrowego a czasem coś dobrego. To był oczywiście żart, bo jego żona gotuje naprawdę dobrze, smacznie i zdrowo, ale zdanie to przejdzie chyba do kanonu naszych przyjacielskich żartów.

 

Zainspirowana rozmowami na temat kasz, płatków i zdrowego jedzenia przygotowałam dziś deser, który łączy w sobie i wspaniały smak i zdrowe składniki. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Lidla. Poniżej znajdziecie moją wersję tego dania. Crème brûlée z kaszy jaglanej polecam wszystkim, którzy dbają o linię. Jest bardzo delikatny, niezbyt słodki, wspaniale kremowy w środku no i ta cudowna chrupiąca karmelowa skorupka na wierzchu. Za to kochamy przecież crème brûlée, prawda? Żeby przełamać nieco słodycz deseru przygotowałam do niego żurawinowo-pomarańczową konfiturę. Całość pięknie wygląda i nieziemsko smakuje.


Składniki (4 porcje)
crème brûlée
100g suchej kaszy jaglanej
350ml migdałowego mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2-3 łyżek brązowego cukru (dodatkowo 3 łyżki do zrobienia skorupki)
sok i skórka z jednej pomarańczy
konfitura
150g świeżej żurawiny
sok i skórka z jednej pomarańczy
4 łyżki brązowego cukru


Kaszę jaglaną opłucz i przelej wrzątkiem. Kaszę, migdałowe mleko, cukier i esencję waniliową umieść w rondelku z grubym dnem. Gotuj pod przykryciem, bez mieszania 15-18 minut aż kasza wchłonie całe mleko. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Dodaj sok i skórkę pomarańczową, wymieszaj i zblenduj na naprawdę gładki krem. Nałóż do kokilek i odstaw do lodówki na około godzinę. Żurawinę umyj. Dodaj do niej sok i skórkę pomarańczową, cukier i gotuj około 10-15 minut. Spróbuj i dodaj jeszcze cukier, jeśli w Twojej opinii konfitura jest zbyt kwaśna. Wyjmij kokilki z lodówki posyp wierzch deseru brązowym cukrem i opal palnikiem aż cukier utworzy chrupiącą karmelową skorupkę. Deser udekoruj odrobiną konfitury. Resztę konfitury podaj w osobnych naczynkach.


Smacznego!


Spróbuj także
Chałwowy deser
Panna cotta z musem truskawkowym
Moje tiramisu

 

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony