Ostatnie komentarze
05Lut2022
godz. - 18:43

Leśne owoce zapiekane pod koglem-moglem – deser dla mojego męża

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Chyba wszyscy z pokolenia wychowującego się w trudnych czasach doskonale pamiętają smak kogla-mogla, jajek ukręcanych z cukrem na jasnożółty prawie biały puch. Wielu z nas skutecznie zaspokajał głód na słodycze. Później, kiedy o czekoladowe specjały było nieco łatwiej dodawaliśmy do niego łyżeczkę kakao i deser nabierał zupełnie innego charakteru. Dzisiaj nikt nie namówiłby mnie na zjedzenie surowego jajka, ale dla mojego męża w dalszym ciągu jest to jeden z najlepszych smakołyków. Dziś przygotowałam mega wielką porcję luksusowego kogla-mogla, nałożyłam go na owoce leśne i przygotowałam niebiański deser. Przestrzegam tych, którzy dbają o linię, że to słodka bomba, ale naprawdę trudno jej się oprzeć. Gorące pachnące soczyste owoce leśne, słodki lekko ciągnący kogel-mogel i chrupiąca skorupka to trio doskonałe. Polecam na poprawę humoru w szczególnie paskudne zimowe popołudnie. Wyobraźcie sobie: ciemno i zimno za oknem a na stole pachnąca owocami gorąca i słodka rozkosz...


Składniki (4 porcje)
500g różnych owoców leśnych
4 żółtka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka masła


Rozgrzej piekarnik do 200stC
Małe naczynia do zapiekania wysmaruj masłem. Nałóż owoce. Utrzyj żółtka do białości z cukrem. Dodaj esencję waniliową i wymieszaj. Polej owoce koglem moglem. Piecz 10 minut aż wierzch deseru się zarumieni.


Smacznego!


Spróbuj także:
Chałwowy deser z truskawkami
Czekoladowy deser z amaretto, malinami i figami
Snikers – bursztynowy deser

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony