28Cze2019
godz. - 20:19

Dwie lewe ręce w kuchni i co z tego wyszło

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Kuchnią i domem zajmuję się na co dzień. Lubię to robić, nie nudzę się a chyba jedyne zajęcie, którego rzeczywiście nie cierpię to prasowanie. Ostatnio wyręcza mnie w tym córka. Siedzę więc cichutko ciesząc się z wybawienia od spotkań z żelazkiem modląc się w duchu, żeby nie przeszedł jej zapał Mrugnięcie


Są jednak takie dni (jak dzisiaj), kiedy zupełnie nic mi nie idzie. Zaczęłam dziś od deseru, który popsuł się zanim zaczęłam go na dobre szykować. I już czułam, że nie powinnam się zabierać do poważnych domowych prac. W takie dni przypala się nawet woda na herbatę. Zdesperowana szukałam pomysłu na deser tak prosty, żebym nie zdołała go popsuć. Znalazłam go na stronie www.mojewypieki.com. Niestety była to jedyna rzecz w kuchni, która dziś rzeczywiście mi się udała. Choć ciasteczka z ciasta francuskiego z truskawkami wyglądają niepozornie, to są po prostu doskonałe. Cieniutkie, lekkie chrupiące i niezbyt słodkie. Musicie ich spróbować.


Składniki (8 ciastek)
1 opakowanie ciasta francuskiego
8 łyżeczek dżemu morelowego
10-12 truskawek
1 łyżka mleka
czekoladowe kropelki do posypania
cukier puder


Piekarnik rozgrzej do 200stC (z termoobiegiem). Blachę do pieczenie wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta francuskiego wykrój 8 kółek. Każde kółko posmaruj dżemem morelowym zostawiając 1cm czysty brzeg. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w plasterki. Na dżemie poukładaj plasterki truskawek. Brzeg ciasta francuskiego posmaruj mlekiem. Ciastka ułóż na papierze do pieczenia. Piecz 15 minut. Gorące ciastka posyp czekoladowymi kropelkami i ewentualnie oprósz cukrem pudrem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Mini serniczki z truskawkami
Najszybsze ciastka z ananasem
Nasz niedzielny deser - truskawkowe kwiatki z ciasta francuskiego

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony