17Lut2017
godz. - 11:30

Delikatne i kruche ciasteczka z amarantusem

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Dzisiaj coś do pochrupania, do książki, do filmu, do kawy lub herbaty. Po leciutkie, delikatne ciastka z amarantusem ekspandowanym i sezamem sięga się przy okazji i niechcący. Nadają się doskonale na szkolne drugiego śniadanie. Dziś zamiast cukru dodałam do nich syrop klonowy. Mają dzięki temu złocisty kolor i karmelowy smak, który wszyscy bardzo lubimy. Jeśli chcecie, żeby były jaśniejsze dodajcie zwykły biały cukier.


Amarantus znajdziecie w sklepach ze ekologiczną żywnością, w hipermarketach na stoiskach ze zdrowymi smakołykami ale również w Rossmannie. Kiedyś najstarsza roślin uprawna świata spożywana przez Inków, Majów i Azteków, teraz odkrywana na nowo i nazwana zbożem XXI wieku. Jest niezwykle bogatym źródłem żelaza oraz białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, zmniejszających ryzyko chorób układu krążenia. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit.


Składniki:
25g amarantusa ekspandowanego
30g sezamu
100g mąki
60g masła
110g syropu klonowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Rozgrzej piekarnik do 180stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Utrzyj mikserem masło z syropem klonowym. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia wymieszaj. Dodaj sezam, amarantus. Wymieszaj ponownie Formuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze. Lekko rozpłaszcz ciastka . Piecz 10-15 minut.


Smacznego!


Spróbuj także
Ciasteczka jaglano-daktylowe
Ciastka czekoladowo-pomarańczowe
Domowe wafelki

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony