Ostatnie komentarze
21Pa2016
godz. - 09:33

Ciasteczka jaglano-daktylowe

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Czasami, żeby zrobić moim dzieciom niespodziankę, wkładam do szkolnych śniadaniówek coś słodkiego. Staram się, żeby było to słodkie ale również zdrowe i atrakcyjne. Co prawda moja córka kiedyś poprosiła, żeby najsmaczniejszych kąsków nie pakować jej na drugie śniadanie, bo ma dobre serce, dzieli się smakołykami i dla niej nic nie starcza. Znalazłam wyjście z sytuacji. Robię podwójną ilość pyszności i pakuję przemysłową ilość do szkoły.


Dzisiejsze ciasteczka jaglane z daktylami były bezpiecznie słodkie i tak pyszne, że sama nie mogłam się powstrzymać, żeby co chwila nie sięgać po nie. Jeśli lubicie ciasteczka bardziej twarde na ostatnie pięć minut włączcie termo obieg, żeby wysuszył smakołyki.


Przepis pochodzi ze strony www.szczesliva.pl


Składniki:
100g kaszy jaglanej
60g suszonych daktyli
70g migdałów
70g masła
2 łyżki miodu
pół łyżeczki esencji waniliowej


Rozgrzej piekarnik do 180stC. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez 17 minut. Powinna mieć dość suchą konsystencję. Zostaw do ostudzenia. Migdały dokładnie posiekaj. Daktyle pokrój w drobną kostkę. Masło rozpuść rondelku i zostaw do ostudzenia. Rozdrobnij widelcem kaszę, dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Formuj okrągłe dość cienkie ciasteczka. Piecz 30 minut aż ciasteczka będą ładnie złote.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony